Nazaj na novice

Naši sodelavci na tednu YPAC v Kamniku

13.03.2024
Naši sodelavci na tednu YPAC v Kamniku
YPAC (Youth Parliament to the Alpine Convention) je simulacija parlamenta, v kateri sodelujejo dijaki srednjih šol. Tokratni dogodek za promocijo Alpske konvencije in njenih ciljev gostijo kamniški srednješolci, naši sodelavci pa so jim včeraj pri tem pomagali.

YPAC, ki obravnava Alpe in vse, kar je povezano z njimi, spodbuja mlade k vključevanju v razprave in izmenjavi idej in si prizadeva za trajnostni razvoj Alp. Ena izmed sodelujočih šol je Gimnazija in srednja šola Rudolfa Maistra Kamnik, ki že drugič gosti srečanje delegatov YPAC. Le-to poteka med 11. in 15. marcem.

 

V tem času približno 90 udeležencev na dnevnih zasedanjih obravnavalo probleme okolja, ki so specifični za alpsko področje. »Sledeč dinamiki pravega parlamenta delo poteka v štirih komitejih, kjer člani razpravljajo o izbrani problematiki. Rezultat pogajanj in soočanj mnenj je nabor resolucij, ki jih člani komiteja predstavijo na zaključnem parlamentarnem dogodku – generalni skupščini, glavno obravnavo katere vodi štiri člansko predsedstvo. Izvoljene resolucije so zaključni, poglavitni dokument vsakoletnega srečanja. Z njim stopimo pred politične predstavnike, o njegovih zaključkih pa seznanimo tudi javnost in nekatere organizacije,« so zapisali kamniški dijaki in profesorji. 

 

Tema letošnjega YPAC srečanja je Zavarovana območja, podteme pa so štiri: biotska raznovrstnost, kakovost življenja v Alpah, klimatske spremembe in kulturna dediščina. Naši sodelavci so prispevali svoj strokovni pogled na tokratno temo in podteme srečanja, udeležili pa so se tudi slavnostnega večera. Med govorci na svečanosti je bila tudi predsednica republike dr. Nataša Pirc Musar. Kot častna pokroviteljica obeleževanja 100-letnice prvega zavarovanega območja, predhodnika Triglavskega narodnega parka, je zbrane v svojem govoru opozorila tudi na ta pomemben jubilej. 

 

Kot pojasnjujejo v kamniški srednji šoli, v projektu YPAC sodelujejo dijaki in mentorji šol iz Avstrije, Nemčije, Švice, Lihtenštajna, Italije, Francije in Slovenije. Projekt sta začeli profesorici iz Akademisches Gymnasium Innsbruck leta 2006 v Innsbrucku. Od tedaj se enkrat letno odvije tedensko srečanje, vsakič v drugi državi alpskega prostora.

 

Slovenija pod sloganom »Kakovostno življenje v Alpah za vse« v letih 2023 in 2024 predseduje Alpski konvenciji. Ministrstvo za naravne vire in prostor želi Alpsko konvencijo približati prebivalcem in prispevati k trajnostnem razvoju slovenskih Alp.

 

Več o zasedanju Mladinskega parlamenta lahko preberete v novici Ministrstva za naravne vire in prostor.