Nazaj na novice

S predstavitve nove knjige Planšarstvo v Bohinju

18.03.2024
S predstavitve nove knjige Planšarstvo v Bohinju
Za nami je predstavitev nove knjige o bohinjskem planšarstvu v Centru TNP v Stari Fužini. Veseli smo, da je bila z nami tudi avtorica Anka Novak, ki je z obiskovalci obujala spomine na svoje dni v bohinjskih planinah. Izjemno velik obisk dogodka pa je pokazal, da gre za vsebino, ki je Bohinjcem blizu in jo znajo ceniti.

Anka Novak je bila kot kustosinja etnologinja v Gorenjskem muzeju zaposlena v letih med 1959 in 1992. V tem času je intenzivno raziskovala tudi bohinjsko planšarstvo, knjiga pa je rezultat njenega več desetletnega dela, tako na terenu na planinah, kot pri zbiranju informacij med domačini ter študiju literature in arhivskih virov.

 

Gre za verjetno najbolj celovit pregled bohinjskega planšarstva na enem mestu doslej. Knjiga vključuje dragocene informacije, izstopajo pa tudi osebne zgodbe in razmišljanja bohinjskih majerjev in majeric, ki jih mnogi med vami poznate in se jih še dobro spominjate.

 

Knjigo je uredila Saša Roškar z Zavoda za varstvo kulturne dediščine (ZVKDS), ki je poskrbela tudi za izjemen nabor fotografij bohinjskih planin iz različnih časovnih obdobij, Tatjana Dolžan Eržen z Gorenjskega muzeja pa je prispevala katalog vseh predmetov, ki so razstavljeni v Planšarskem muzeju Stari Fužini. V zbirki je planšarska in sirarska oprema, orodje, posoda, ki je bila nekoč uporabljena v bohinjskih planinah in vaseh, v stalno razstavo pa jo je pred približno petdeset leti postavila prav avtorica knjige – Anka Novak.

 

Knjigo je izdal Gorenjski muzej, njeno pripravo pa sta sofinancirala Javni zavod Triglavski narodni park in Turizem Bohinj. Kupite jo lahko tudi v infocentrih TNP ali pa prelistate v naši čitalnici v Centru TNP v Stari Fužini.

 

 

Zapisala: Tina Komac, JZ TNP

Fotografije: Miha Peče

 

Dogodek v Centru TNP Bohinj s predstavitvijo knjige je bil izjemno dobro obiskan. 

 

Avtorica knjige Anka Novak. 

 

Urednica knjige Saša Roškar z Zavoda za varstvo kulturne dediščine (ZVKDS).

 

Mag. Marjana Žibert, direktorica Gorenjskega muzeja. 

 

V ospredju Anka Novak, avtorica knjige, na levi urednica Saša Roškar, na desni pa Tatjana Dolžan Eržen iz Gorenjskega muzeja.