Nazaj na novice

Usklajenost uspehov Petra Prevca in morda novega risa v TNP

25.03.2024
Usklajenost uspehov Petra Prevca in morda novega risa v TNP
Sočasno s petkovo zmago legendarnega slovenskega smučarskega skakalca Petra Prevca v Planici je ris, ki ga po prvih informacijah sodelavci projekta LIFE Lynx še ne poznajo, uspešno zaznamoval svoj teritorij na območju Triglavskega narodnega parka. Peter Prevc je sicer tudi ambasador projekta LIFE Lynx.

Ne le Slovenija, tudi svet je razmeroma natančno seznanjen z dogajanjem, ki se je minuli konec tedna odvijalo v Planici. Ko je bila v petek ob zmagi Petra Prevca na nogah vsa Slovenija, je avtomatska kamera pri objektu na Lepih Kopiščih v Triglavskem narodnem parku zabeležila zanimivo dogajanje. Objektu se je približal ris, ki ga po prvih informacijah sodelavci projekta LIFE Lynx še ne poznajo. Kamera je ujela, kako zaznamuje svoj teritorij. Ko je zaključil ta pomemben opravek, je risji neznanec legel ob objekt in tam ostal nekaj časa.  

 

Peter Prevc je ambasador doseljenih risov

 

Sočasnost dogajanja je še bolj navdušujoča ob zavedanju, da je legendarni skakalec Peter Prevc tudi ambasador projekt LIFE Lynx. Takole je leta 2021 komentiral izpust Trisa, prvega risa, preseljenega v Triglavski narodni park.

 

 

Počitek risa novinca ob koči v Triglavskem narodnem parku po uspešno opravljenem markiranju teritorija tako simbolično sovpada tudi z novim izjemnim dosežkom Prevca kot ambasadorja risov. 

Projektni sodelavci informacije o risu še zbirajo, zato vas bomo o morebitnih zanimivostih obveščali.

 

Sočasni zaključek projekta LIFE Lynx in športne kariere Petra Prevca

 

Za sodelavce projekta LIFE Lynx, ki se zaključuje konec tega meseca, so bile fotografije domnevno novega risa na tem teritoriju prav prijetno presenečenje. Med nizanjem povezav med risi in Petrom Prevcem so ugotavljali, da je celo zaključek Prevčeve športne kariere usklajen z zaključkom projekta.

 

Kot smo že opozarjali, je mednarodni projekt LIFE Lynx namenjen reševanju risov pred izumrtjem. V dobrih šestih letih projekta so v Slovenijo in Hrvaško pripeljali 18 karpatskih risov in zabeležili več kot 30 potomcev doseljenih risov. V Sloveniji je danes prisotnih okoli 50 odraslih risov, okoli 40 v južnem delu populacije in približno 10 v slovenskih Alpah. V prihodnje je cilj, da se oba dela populacije povežeta, kar je nujno za dolgoročno ohranitev risov pri nas.

 

Več o zaključku projekta LIFE Lynx, v katerem je sodeloval tudi Javni zavod Triglavski narodni park, in seveda o rezultatih lahko preberete na spletni strani projekta.