Delavnica: senzorična kakovost kruha in pekovskih izdelkov

Delavnica: senzorična kakovost kruha in pekovskih izdelkov

Delavnica bo potekala v četrtek, 17.10.2024 ob 9. uri, v Centru Triglavskega narodnega parka v Stari Fužini. Vodila jo bo gospa Tatjana Šubic, uni. dip. inž. živilske tehnologije, predavateljica teoretičnih in praktičnih vsebin s področja predelave živil in članica strokovne komisije na ocenjevanju Dobrote Slovenskih kmetij.

 

Na delavnici boste spoznali:

 

- pomen kruha in pekovskih izdelkov v zdravem prehranjevanju,

- različne vrste mok in ostalih sestavin za izdelavo kruha in pekovskih izdelkov,

- alternativne možnosti priprave (moke brez glutena, manj soli, zamenjave maščob),

- pozitivne in negativne spremembe med izdelavo testa in pomen teh sprememb na končni izdelek,

- najpomembnejše kriterije za ovrednotenje senzoričnih lastnosti kruha in pekovskih izdelkov,

- senzorično vrednotenje izdelkov,

- dejavnike zagotavljanja stalne kakovosti izdelkov,

- na osnovi ocenjevalnih listov boste kritično presodili dobre in slabe lastnosti izbranih pekovskih izdelkov.

 

Za ocenjevanje lahko prinesete krušne izdelke, ki morajo biti celi, NEPREREZANI. Vsi prisotni boste sodelovali pri ocenjevanju, saj bo vsak udeleženec lahko poizkusil in ocenil izdelke.

 

Zaradi lažje izvedbe so potrebne prijave na telefon 051 762 547, najkasneje do srede, 16.10.2024.

 

Vabljeni vsi, ki se s peko krušnih izdelkov že ukvarjate in tudi ostali zainteresirani, ki o tem še razmišljate.

 

Ker pa se skoraj vsakodnevno srečujemo tudi z zavržki hrane bomo spregovorili tudi o PREPREČEVANJE ODPADNE IN ZAVRŽENE HRANE. Seznanili se bomo s primeri racionalnega izkoristka lokalno pridelanih živil v izogib zavržkom hrane.

 

Datum

17. 10. 2024

Ura

9:00

Lokacija

Kuhinja Centra TNP Bohinj, Stara Fužina