Tipna Triglavska jezera - razstava del udeležencev likovne delavnice Trenta 2024

Tipna Triglavska jezera - razstava del udeležencev likovne delavnice Trenta 2024

Vabimo vas na razstavo tipnih likovnih del, nastalih na likovni delavnici Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica.

Člani MDSS Nova Gorica so se na likovni delavnici, ki poteka v okviru programa rehabilitacije, v Trenti letos srečali šestič zapovrstjo, in že kar sedemnajstič sicer. S peskom in drugimi materiali so udeleženci med 17. in 19. junijem ustvarjali pod mentorstvom diplomirane slikarke Stanke Golob in akademske slikarke Jane Dolenc. S temo Triglavska jezera so se spomnili ter na poseben način počastili 100-letnico podpisa zakupne pogodbe za ustanovitev Alpskega varstvenega parka, predhodnika Triglavskega narodnega parka., s čimer želijo člani MDSS Nova Gorica poudariti pomen naših naravnih lepot ter spodbuditi k razmisleku o ohranjanju okolja za prihodnje rodove.

 

Odprtje prve razstave nastalih del bo v Zeleni hiši v Kobaridu, v sredo, 19. junija ob 18. uri in bo na ogled do 19. julija.

 

V nadaljevanju bo razstava tipnih likovnih del z naslovom Triglavska jezera gostovala še na štirih lokacijah v Sloveniji in zamejstvu.

 

 


 

Nekaj zanimivosti o tradiciji vsakoletnih likovnih delavnic Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica (MDSS)

 

 

Likovna delavnica Trenta, na kateri bodo slepi in slabovidni skorajda pod obronki Triglava ustvarjali tipne slike iz peska in drugih materialov, nosi letos visokogorski naziv, TRIGLAVSKA JEZERA, kar sovpada z letošnjim visokim jubilejem, stoletnico Triglavskega narodnega parka. Slepi in slabovidni člani MDSS Nova Gorica bodo pod vodstvom diplomirane slikarke Stanke Golob in akademske slikarke Jane Dolenc v idiličnem naravnem okolju spet iskali navdih za najlepše in najbolj privlačne motive ter jih, čeprav zaznane le v mislih, mojstrsko prenašali na platno.

 

Morda pa je to tudi priložnost, da se dotaknemo globljega pomena te delavnice. Res je, gre za umetnostno ustvarjanje, vendar je to ustvarjanje na poseben način. Kako narisati nekaj, česar ne vidimo, in kako vedeti, kaj smo narisali, če tudi tega ne vidimo? Slepi in slabovidni se ne uklonijo pred to oviro, pod strokovnim vodstvom pa ustvarjajo tipne slike na tak način, da izdelki presenetijo vsakogar. In ne gre zgolj za uživanje ob ustvarjanju, to je dobesedno rehabilitacija oziroma del rehabilitacijskega programa, ki ga izvaja MDSS za osebe z okvarami vida iz celotnega območja Severne Primorske.

 

Likovne delavnice imajo sicer že dolgo tradicijo, prvo je MDSS organiziralo leta 2008 na Vojskem, kjer je potekala tudi druga delavnica leta 2009. Od prve delavnice pa do leta 2013 je bil mentor Damijan Cvek. Od leta 2014 je mentorske vajeti prevzela Stanka Golob, leta 2017 se ji je pridružil Aleksander Peca, zadnja leta pa v Trenti delavnice strokovno vodita diplomirana slikarka Stanka Golob in akademska slikarka Jana Dolenc.

 

Leta 2008 se je začelo tesnejše sodelovanje med Lions klubom Soča Kobarid (tedanje ime kluba) in MDSS, ki je v nadaljevanju

k sodelovanju povabil vse Lions klube Severne Primorske, s čimer so se začele odpirati nove priložnosti, nove potrebe in s tem tudi vrata proti državni ravni in resorskim ministrstvom.

 

Likovna delavnica članov MDSS je prvič našla mesto v Bovcu leta 2010, se v naslednjih letih selila od Izole do Mosta na Soči in spet v Bovec ter nazadnje v Trento, kjer bodo slepi in slabovidni letos ustvarjali že šestič zapored.

 

Javni zavod Triglavski narodni park in MDSS sodelujeta od leta 2019. Prve skupne aktivnosti so bile izvedene v okviru projekta Univerzalna dostopnost, ki ga je sofinanciralo Veleposlaništvo ZDA v Ljubljani. V teh letih sta organizaciji najpogosteje sodelovali na področju izobraževanja, kjer so se teme dotikale slepote in slabovidnosti samih, posebnosti pri vodenju in interpretaciji ter prilagoditev prostora in spletnih strani.

 

Organizacijo letošnje delavnice omogočajo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, Občina Bovec, Lions klub Kobarid Soča, Ekološka turistična kmetija Pri Plajerju, Gostilna Metoja, Triglavski narodni park in Pri Levčku, ustvarjalna trgovina.

 

Ustvarjena dela bodo obeležila 100-letnico Triglavskega narodnega parka in bodo razstavljena na petih lokacijah v Sloveniji ter zamejstvu, osrednje sporočilo delavnice pa je ohranjanje naših naravnih lepot in okolja za prihodnje generacije.

 

Datum

19. 06. 2024 - 19. 07. 2024

Ura

18:00

Lokacija

Zelena hiša TIC Kobarid