Na čezmejnem srečanju v Vratih: Povezani tudi z enakimi izzivi in cilji

23.06.2022

Direktor JZ TNP dr. Tit Potočnik se je udeležil 6. čezmejnega srečanja Slovencev iz zamejstva in matične domovine, ki je 18. junija potekalo v dolini Vrata pod Triglavsko severno steno. Udeležence – koroške Slovence, Slovence iz Kanalske doline in iz matične domovine -  je opozoril na pomen Triglavskega narodnega parka, edinega narodnega parka v Sloveniji, in širšega Biosfernega območja Julijske Alpe, ki močno pripomore k doseganju ciljev upravljanja s parkom.

Kot je dejal dr. Potočnik, si v JZ TNP prizadevamo za ravnovesje med človekom in naravo, kar je ključno za ohranjanje narave in za dobro telesno in duševno počutje ljudi, pa naj gre za prebivalce ali obiskovalce parka. »Prebivalci in upravljalci na vseh treh območjih imamo enake interese, enake potrebe in enake izzive na področju ohranjanja narave. Zato je dobro, da se povezujemo in si izmenjujemo izkušnje ter s tem presegamo formalne meje držav, iz katerih prihajamo,« je dodal.

Udeležence srečanja so pred kapelo svetega Cirila in Metoda v Vratih nagovorili tudi direktorica glavnega organizatorja dogodka -  zavoda SiKult Mateja Cuznar Zadnik, nekdanja direktorica Slovenskega planinskega muzeja Irena Lačen Benedičič, podžupan občine Kranjska Gora Marko Kopač in pobudnik čezmejnih srečanj Simon Triessnig iz Loč na Koroškem.

Obiskovalci so se odpravili tudi na planinski pohod, prisluhnili zgodovini osvajanja Stene in pomenu Triglava za slovenstvo, spoznali so fužinarstvo, pašništvo in gorništvo v Vratih skozi čas. Sledil bogat kulturni program in družabno srečanje s kulinaričnimi dobrotami iz vseh treh dežel.

Tovrstno srečanje je v dolini Vrata potekalo prvič. »Bil je lep, sončen dan, ki bo v srcih udeležencev ostal vse do naslednjega leta, ko se dogodek zopet seli domov, na stičišče slovenskega in nemškega sveta, na Dobrač na avstrijskem Koroškem,« pa je vtise srečanja strnil Matjaž Podlipnik iz zavoda SiKult, ki je poskrbel za povezovanje vseh, ki so sodelovali pri organizaciji in izvedbi srečanja.

 

Avtor fotografije: Jože Košnjek, Gorenjski Glas

 

21 AKT jk srecanje v Vratih udelezenci 825x341