Z letošnjega memoriala Danilo Re v Narodnem parku Gran Paradiso v Italiji

23.01.2023

Zaključil se je letošnji Memorial Danilo Re, pokal alpskih zavarovanih območij, ki je potekal v Cognu  od 19. do 22. januarja in je bil že 27. po vrsti. Tudi letos so se naši sodelavci, tako v dveh samostojnih, kot v skupni ekipi čezmejne Ekoregije Julijske Alpe skupaj s prijatelji iz Naravnega parka Julijsko Predgorje, udeležili tekmovanja v štirih športnih panogah: turno smučarski vzpon, veleslalom,  streljanje v tarčo in tek na smučeh. Skupno je sodelovalo 48 ekip, med izvrstnimi uspehi naših sodelavcev pa izstopajo stopničke Marka Pretnerja v kategoriji streljanje v tarčo. 

V spomin na naravovarstvenega nadzornika

Danilo Re je bil naravovarstveni nadzornik in strokovnjak za botaniko, ki je umrl v nesreči pri delu leta 1995. V počastitev njegove dediščine je bilo leta 1996 prvič organizirano športno tekmovanje za nadzornike parkov dežele Piemont. Pozneje je bil dogodek, ki mu je bil dodan še tematski seminar, razširjen in odprt za narodno in mednarodno sodelovanje, dopolnili pa so ga še z generalno skupščino mreže zavarovanih območij v Alpah, imenovano Alparc.

Gre za največje srečanje nadzornikov in upraviteljev alpskih parkov, ki dan za dnem skrbijo za ohranjanje in varovanje biotske raznovrstnosti v Alpah. Za delavce zavarovanih območij v Alpah je dogodek tudi priložnost za medsebojno spoznavanje, izmenjavo izkušenj in prizadevanje za uresničevanje skupnih ciljev vseh skupnosti, ki skrbijo za alpska zavarovana območja.

Naši sodelavci tudi na tematskem seminarju in skupščini

Naši sodelavci pa tudi letos niso sodelovali samo na športnem delu prireditve. Direktor Javnega zavoda Triglavski narodni park dr. Tit Poročnik se je udeležil generalne skupščine Alparca, Miha Marolt pa je na tematskem seminarju predstavil usmerjanje obiska za uspešno doseljevanje risa v Triglavskem narodnem parku.

Sicer pa je kraj Cogne v dolini Aoste, ki je bil prizorišče dogajanja, gostil 186 udeležencev iz 24 zavarovanih območij Avstrije, Nemčije, Francije, Italije, Švice, Slovenije in Slovaške.