Med gamsovim prskom samci poskrbijo za ustrezen telesni vonj

16.11.2022

V tem času poteka intenzivno obdobje parjenja pri gamsih, imenovano gamsov prsk.  Začne se v drugi polovici oktobra in traja do konca novembra, trajanje je nekoliko odvisno od zimskih razmer v naravi in od nadmorske višine, na kateri bivajo gamsi.

Če smo med paritvenim obdobjem jelenov, med jelenovim rukom, opozarjali na njihove neverjetne spremembe tako na zunanjosti kot pri obnašanju, so pri gamsih tovrstne spremembe manj izrazite. »Gamsi so zdaj že v zimski dlaki. Samci imajo značilen tako imenovan gamsov port, to je dolga dlaka po hrbtnem grebenu, ki jo v spopadu s tekmeci postavijo pokonci, da so videti večji, kot so v resnici.  Med ušesi in roglji jim nabreknejo žleze, ki oddajajo značilen vonj. Da ga poudarijo, močno otrešajo s trupom. Tako jim semenska tekočina, ki se ob tem izloča, prepoji dlako, da je njihov vonj še bolj izrazit,« opisuje naravovarstveni nadzornik JZ TNP Florijan Tišler.

Gamsovi kozli, kot se reče gamsovim samcem, so med prskom bistveno manj plašni kot sicer. Velikokrat se v tem obdobju zato lahko zgodi, da pridejo v bližino človeka iz gole radovednosti. To se pogosteje zgodil, če je človek oblečen v temna oblačila.  Sicer pa se tako samci kot goneče se koze med seboj radi preganjajo.  Gamsi so med prskom precej bolj dejavni preko celega dneva kot sicer. Planinci v tem času lahko zaznajo preganjanje kozlov tudi na bolj obljudenih planinskih poteh.

Kozli se oglašajo s posebnim meketanjem, značilnim za to vrsto. Sicer pa je pri gamsih samice od samcev bistveno težje ločit kot pri drugih vrstah. Po zunanjosti so malenkostne razlike v rogljih, telesno pa delujejo šibkejše od samcev in so tudi manjše.