Veliki otroški dogodek - mesec čebel

10.05.2022

V Infocentru Triglavska roža na Bledu smo 4. maja pripravili odprtje razstave panjskih končnic učencev Osnovne šole Antona Janše iz Radovljice.

Dopoldne je bilo odprtje namenjeno otrokom. Otroci vrtca Bled, učenci OŠ Antona Janše, OŠ Gorje in Josipa Plemlje na Bledu so soustvarili program odprtja razstave. Z glasbenimi, gledališkimi in recitalnimi točkami so pričarali prisrčno, živahno in sproščeno vzdušje ter se predstavili drug drugemu.

 

Glasbeni center DoReMi in zbor podružnične šole Ribno (Bled) so poskrbeli za glasben pridih popoldanskemu odprtju namenjenem splošni javnosti. Pridružila se nam je nekdanja ravnateljica OŠ Antona Janše iz Radovljice, ki je skozi vsa ta leta spremljala in spodbujala aktivnosti pod okriljem likovne pedagodinje Tadeje Rozman Peternel.

 

Osnovna šola Antona Janše Radovljica ohranja bogato kulturno dediščino s tradicionalnimi likovnimi delavnicami Poslikava panjskih končnic. Razstava poudarja večplastno simbolno sporočilo, ko deščice niso le poslikan kos lesa, temveč izdelek, ki izraža otroško ustvarjalnost in domišljijo. Na 16 likovnih delavnicah so sodelovali otroci gorenjskih osnovnih šol, osnovnih šol s prilagojenim programom ter centra za otroke s posebnimi potrebami. Nastala je bogata zbirka, ki obsega več kot 200 del.

Tradicionalne, inovativne in edinstvene tehnike (akril, lesorez, tolčeni baker, žebljarjenje, linorez, mozaik, keramika, strip, lepopisje, oblikovanje iz lesa in panjska končnica iz voska) so svež pristop k bogati kulturni dediščini in negovanju ljudskega izročila, spoštljiv do čebele in njene predanosti družini ter do prvega učitelja čebelarstva na dunajskem dvoru, čebelarja in slikarja Antona Janše.

Razstava bo na ogled do 5.6.2022.

 

MESEC ČEBEL:

INFO CENTER TRIGLAVSKA ROŽA NA BLEDU:

RAZPISNO VODENJE:

CENTER TNP BOHINJ: