Na poti na Ovčarski bal na Zatrniku smo se sprehodili skozi Pokljuško sotesko

06.09.2022

Za številne udeležence Ovčarskega bala, ki je na Zatrniku potekal v soboto, 3. septembra 2022, se je dogodek začel že na Bledu, od koder so ta dan, podobno kot vse poletje, vozili brezplačni avtobusi na Zatrnik in naprej na Pokljuko (ter v obratni smeri). Poleg trajnostnega smo v JZ TNP dogodku dodali še izobraževalni pomen, saj smo skupaj s TD Gorje pripravili voden pohod skozi Pokljuško sotesko.

Mednarodna udeležba vodenega pohoda po Pokljuški soteski

Vodenega pohoda se je udeležilo okoli 20 udeležencev iz različnih delov Slovenije in iz tujine. Da ne bi obremenjevali občutljivega naravnega okolja ob izhodišču za obisk Pokljuške soteske, so se pohodniki zbrali pred OŠ Gorje. Od tam so se pod vodstvom strokovnega vodje TD Gorje Tomaža Breganta podali skozi vas Krnica in skozi Pokljuško luknjo na Staro Pokljuko, ogledali so si tudi slovite galerije, od tam pa so se povzpeli po označeni poti na Zatrnik.

Pohodniki so med drugim izvedeli, da je skoraj dva kilometra dolgo in do 50 metrov globoko Pokljuško sotesko v apnenčaste sklade izdolbel nekdanji ledeniški rečni odtok iz talečega se ledenika na Pokljuki in tako ustvaril največjo fosilno sotesko v Sloveniji. Po pripovedovanju vodnika so si zamišljali, kako je vhod v sotesko izgledal včasih, ko ga še niso zaraščala drevesa, spoznali so živali in rastline, ki uspevajo v soteski in izvedeli še veliko drugih zanimivosti.

Sodelovanje za ohranjanje narave

Direktor RTC Zatrnik Aleš Zalar je v svojem nagovoru med drugim predstavil načrte razvoja oziroma obujanja smučišča na tem območju. V imenu JZ TNP je obiskovalce prireditve pozdravila Mojca Pintar, ki je v zavodu zadolžena za okoljsko vzgojo. Poudarila je pomen sodelovanja med različnimi institucijami za ohranjanje narave in obujanje kulturne dediščine, kamor sodijo tudi ovčarski običaji, prikazani na prireditvi. Obiskovalce je spodbudila tudi k trajnostnemu obisku narave in tovrstnih prireditev, in posebej pohvalila tiste, ki so se na Ovčarski bal ali z njega odpravili z brezplačnim avtobusom.

Glavni organizator javne in tradicionalne prireditve Ovčarski bal je bil RTC Zatrnik d. o. o., ob sodelovanju s Turističnim društvom Gorje, Javnim zavodom Turizem Bled, Smučarsko zvezo Slovenije, Javnim zavodom Triglavski narodni park, Ribno Alpine Resort, Lake Bled Paragliding in ob podpori nekaterih sponzorjev. Gre za kulturno-zabavno prireditev, ki je namenjena obujanju oziroma ohranjanju tradicionalnih običajev, povezanih z ovčarstvom, na primer striženje ovac, in zaključkom pašne sezone ter promociji celoletnega ekološkega turizma, športa in rekreacije na tem območju. Obiskovalci so lahko na prireditvi kupili tudi izdelke iz lokalnega okolja, na stojnici izvedeli več o zanimivostih iz Triglavskega narodnega parka ter si med drugim ogledali gašenje ognja po starem, ki so ga predstavili gasilci PGD Podhom.