V TNP smo gostili predsednika republike Boruta Pahorja in njegovega islandskega kolega s soprogo

29.08.2022

Obisk Bohinja je za predsednika republike Boruta Pahorja ter predsednika Islandije Guđnija Thorlaciusa Jóhannessona s soprogo Elizo Reid minil v družbi direktorja JZ TNP dr. Tita Potočnika, predsednika KS Stara Fužina – Studor Bojana Travna, župana Občine Bohinj Jožeta Sodje, direktorja Turizma Bohinj Klemena Langusa, župnika župnije Srednja vas Gašperja Kočana ter naših sodelavcev in ostalih predstavnikov Bohinja.

V Bohinju že 26. »predsedniška klop prijateljstva«

Predsednika sta v Stari Fužini v znak iskrenega prijateljstva med državama ob Bohinjskem jezeru postavila klop prijateljstva.  »Te predstavljajo trajen spomin na srečanja z državniki, ki so obiskali Slovenijo in s tem prispevali h krepitvi dvostranskih odnosov med državama,« opisujejo v Uradu predsednika. To je že 26. klop, postavljena ob uradnih obiskih predsednikov tujih držav, ki jih gosti predsednik republike v Sloveniji.

»Ob uradnih obiskih šefov tujih držav, ki jih gosti predsednik Pahor, se je namreč na njegovo pobudo uveljavil poseben element programa – odkritje klopi prijateljstva kot trajnega spomina na srečanja s pomembnimi državniki, ki so obiskali Slovenijo in s tem prispevali h krepitvi dvostranskih odnosov med državama. Od pričetka mandata predsednika republike Boruta Pahorja so t. i. predsedniške klopi prijateljstva postale vse bolj prepoznavne na različnih mestih. Mimoidočih ne spominjajo le na obisk tujega državnika ali jim nudijo počitek, marveč jih v simbolnem pomenu pravzaprav spodbujajo k razmisleku o vrednotah kot so prijateljstvo, mir, sožitje in medsebojno spoštovanje. Skupaj je na različnih krajih po Sloveniji že 26 spominskih klopi,« pojasnjujejo v Uradu predsednika.

Sprehod ob Bohinjskem jezeru, ogled cerkve in pogostitev

Po občudovanju razgleda s klopi prijateljstva na Bohinjsko jezero in ugotovitvah, da bi morali marsikatero srečanje ali sestanek prestaviti na to lokacijo, sta se predsednika sprehodila ob Bohinjskem jezeru do Ribčevega Laza. Tam sta se udeležila vodenega ogleda cerkve sv. Janeza Krstnika in obisk po pogostitvi z domačimi bohinjskimi dobrotami na cerkvenem dvorišču zaključila s fotografiranjem na mostu v Ribčevem Lazu.  

Ob tem pa so v Uradu predsednika republike opozorili še, da gre za prvo uradno srečanje aktualnih predsednikov Republike Slovenije in Republike Islandije, ki sta spoznala ob bilateralnem delovnem srečanju v času 73. zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku septembra 2018 in se po tistem srečala še večkrat. Z obiskom državi obeležujeta tudi trideseto obletnico diplomatskih odnosov. Islandija je bila namreč prva mednarodno priznana država, ki je priznala Slovenijo, in sicer že decembra 1991, še pojasnjujejo v Uradu predsednika republike.