Zahvala belgijskim tabornikom - prostovoljcem za pomoč v Triglavskem narodnem parku in v Bohinju

21.07.2022

V zadnjih tednih smo na območju Triglavskega narodnega parka in občine Bohinj gostili številne prostovoljce, skupaj jih je bilo približno 150. Dve skupini prostovoljcev iz Belgije sta na pomoč pri urejanju okolice priskočili tudi v tem tednu. Ob zaključku njihovega prispevka k skupnosti in okolju smo se jim zahvalili in jim pred Centrom Triglavskega narodnega parka Bohinj v Stari Fužini podelili certifikate. Ti jih bodo spominjali na trenutke, preživete v Triglavskem narodnem parku in v Bohinju.

V Triglavski narodni park v Bohinj že več let v poletnem času prihajajo skupine prostovoljcev. Gre za tabornike iz tujine, ki se povežejo z Zvezo tabornikov Slovenije, že pred svojim prihodom v Bohinj pa izrazijo željo, da bi s svojim prostovoljnim delom prispevali k skupnosti, pravi vodja Centra Triglavskega narodnega parka Bohinj Ana Marija Kunstelj. »V javnem zavodu Triglavski narodni park (JZ TNP) skupaj  s taborniki, Občino Bohinj in Krajevno skupnostjo (KS) Stara Fužina – Studor skušamo najti najbolj primerna dela, ki jih te skupine lahko opravijo,« opisuje.

Ob jezeru pobrali več kot 100 kg smeti

Včeraj so prostovoljci očistili planinsko pot na Vogar in okolico tamkajšnje koče, prav tako so očistili obe razgledni mesti na Vogarju. Danes zjutraj so krenili po pešpoti iz Ribčevega Laza do Stare Fužine, kjer so pobirali smeti. Pred tem pa so se med drugim skupine, ki so v Bohinju bivale prvi teden, podale k potoku Ribnica. Tam so prostovoljci poskušali zajeziti rast japonskega dresnika, kar bo tudi v prihodnjih letih terjalo veliko truda. Člani ostalih skupin pa so nadaljevali z urejanjem poti, odstranjevanjem odvečnih vej drevja z njih, s pobiranjem smeti in podobno.

»Samo ob severni obali Bohinjskega jezera so prostovoljci pobrali več kot 100 kilogramov smeti. Ker so s svojo pomočjo občutno prispevali k urejenosti Bohinja in Triglavskega narodnega parka, smo jim v zameno omogočili različna doživetja, na primer vožnjo s turistično ladjico po Bohinjskem jezeru, ogled korit Mostnice in podobno. Večinoma so bili navdušeni nad okoljem, v katerem so bivali in so ga pomagali urejati. Prav tako se zavedajo, da so prispevali k varovanju narave. Že sami so opazili, da je poleti na tem območju obiskovalcev zelo veliko, zato so bili veseli, da so lahko s svojim zgledom in pomočjo pripomogli k temu, da zavarovano območje v tem času bolje funkcionira,« dodaja Ana Marija Kunstelj. Za svoje poti po Bohinju so uporabljali organiziran javni prevoz in s tem dodatno dokazali svojo trajnostno naravnanost.

Pomoč prostovoljcev je neprecenljiva in vedno dobrodošla

Skupaj z vsemi deležniki smo prostovoljcem pripravili spominske certifikate, ki jih bodo spominjal na prispevek k urejenosti Triglavskega narodnega parka in Bohinja. Danes smo jih ob zaključku njihovega bivanja in pomoči podelili belgijskim tabornikom. Direktor JZ TNP dr. Tit Potočnik ob tem pravi: »Veseli smo, da obstajajo posamezniki in skupine, ki ponudijo svoj čas in energijo, da se v prostoru naredi nekaj koristnega. Na JZ TNP  vedno poudarjamo sodelovanje z različnimi deležniki, z lokalno skupnostjo, prebivalci, ministrstvi, skratka z vsemi, s katerimi se srečujemo pri svojem delu. Med drugim pa smo zelo veseli, da se ljudje odločijo, da bodo z nami sodelovali prostovoljno in nam pomagajo opraviti določene stvari, ki jih poleti zaposleni na JZ TNP ne morejo narediti zaradi drugih obveznosti. Z njihovo pomočjo je narava bolj urejena, rastline in živali pa imajo boljše možnosti razvoja za ohranjanje ekosistema in življenjskega ravnovesja.«

Župan Občine Bohinj Jože Sodja je prepričan, da je prisotnost tujih tabornikov v Bohinju eden od dokazov, da mladi našo državo vidijo kot lepo in privlačno in jo kot tako želijo še naprej ohranjati. »Žal se v navalu turistov pojavljajo tudi smeti. To, da so jih pobirali, pa tudi ostala dela, ki so jih opravili, so bila zelo dobrodošla, saj je za takšna opravila na višku turistične sezone težko dobiti ljudi. Upamo, da se bodo v Bohinj še vrnili, morda ko bodo starejši in bodo s seboj pripeljali tudi svoje družine,« pravi župan.

V treh tednih se je po besedah Anje Jurjevčič, vodje Taborniškega centra Bohinj, na tem območju zvrstilo okoli 150 belgijskih tabornikov, ki so v Bohinj prišli preko sodelovanja s Zvezo tabornikov Slovenije. »Taborništvo je način življenja in sem sodi tudi sodelovanje z lokalno skupnostjo in lokalnimi prebivalci ter ohranjanje narave,« je poudarila. Giullaume Fery, član belgijske skupine tabornikov iz organizacije Taborniki iz Cineya pa je dodal, da so vtisi z bivanja v Bohinju čudoviti. »Vreme je bilo lepo, pokrajina je neverjetna. Veliko zanimivih srečanj je za nami in tudi delo je bilo zelo pestro. Vmes smo imeli čas za pohode, vožnjo s kanuji in podobne zanimivosti. Zelo veseli smo, da smo lahko pomagali. Kljub vsemu pa je mene osebno najbolj presenetilo, ko sem videl, koliko je v Bohinju turistov. Vendar zdaj vem, da jih je toliko zato, ker je to eden najlepših krajev v Sloveniji,« je dejal.

V JZ TNP si želimo, da bi bilo podobnih posameznikov in skupin v prihodnje še več, predvsem pa si želimo prostovoljcev iz drugih krajev Slovenije, ki bi hkrati z bivanjem v Triglavskem narodnem parku spoznavali pomen njegovega zavarovanja, pravila vedenja in vrednote, ki veljajo v njem. Opozarjamo pa tudi na trend, ki smo ga opazili na celotnem območju Triglavskega narodnega parka in v njegovi okolici: ljudje vse bolj pozabljajo na ustrezno obnašanje v naravi in za seboj puščajo več smeti kot v preteklosti. To je nedopustno, zato se bomo na različne načine trudili, da bi ta trend zaustavili in obrnili.