Triglavski narodni park pod obilno snežno odejo

17.01.2023

Zima, na katero je bolj kot vremenske razmere doslej opozarjal koledar, je končno pobelila pokrajino. Višje ležeči deli Triglavskega narodnega parka in nekatera območja z manj zimskimi sončnimi žarki so sicer že lep čas imeli snežno odejo, nižine pa je sneg pobelil v ponedeljek zjutraj. Na najbolj priljubljenih območjih Pokljuke, od koder so fotografije, je tako na že utrjeno snežno podlago zapadlo okoli 60 centimetrov povsem svežega snega v prvi noči sneženja, dodatni centimetri pa so snežno odejo obložili še sinoči.  

Naravi snežna odeja prija

Zasnežena pokrajina je prava paša za oči in uživanje v njenih podobah je poseben privilegij. Če boste med obiskovalci narave v teh dneh tudi vi, ne pozabite, da naj bo obisk Triglavskega narodnega parka (in tudi drugih območij) odgovoren in varen. Pozimi narava potrebuje več posluha obiskovalcev. Triglavski narodni park pa je zavarovano območje narave, v katerem so dovoljene omejene dejavnosti pod posebnimi pogoji.

Naravi debela snežna odeja v večini primerov prija, na primer travnikom, na katerih smo dejavnosti opisovali v okviru projekta Life for Seeds. Seme nekaterih rastlin na primer nizke temperature nujno potrebuje za uspevanje. Sneg travniškim rastlinam zagotavlja zaščito, njegovo spomladansko taljenje pa zagotavlja vlago, ki jo seme potrebuje, da vzklije.

Prosto živeče živali so sicer prilagojene življenju v visoki snežni odeji, vendar za preživetje zime potrebujejo mir in čim manj motenj. Gozdni in skalni robovi, prelomnice, goličave in bližine krmišč so prostori, kjer se živali, ki aktivno preživijo zimo, najpogosteje zadržujejo. Bolj aktivne so ob mraku in ponoči, ko iščejo hrano. Vsak dodaten premik, ki ga obiskovalec ustvari s svojo prisotnostjo, pomeni zanje veliko izgubo energije in posledično slabše pogoje za preživetje. Za primer: ob visoki snežni odeji lahko divjad pri enem premiku porabi toliko energije, kot bi jo sicer v sedmih ali desetih dneh.

Poziv k odgovornemu obiskovanju narave

Znotraj parka so zato mirna območja, ki najbolj redkim in zavarovanim vrstam zagotavljajo več miru. Opozarjamo pohodnike in turne smučarje, naj izbirajo označene poti, ki se mirnih območij izognejo, pse pa naj vodijo na povodcu. Pet napotkov za zimsko obiskovanje narave so pripravili partnerji projekta VrH Julijcev in si jih lahko ogledate na tej povezavi. Odgovornemu obiskovanju narave pozimi pa dodajamo še opozorila o varnosti – pred snežnimi plazovi in ostalimi zimskimi razmerami. Obisk pa bo prijetnejši brez iskanja parkirnih mest v naravi, katerih število je pozimi zaradi snežne odeje še bolj omejeno kot sicer. Posebni javni prevozi so tudi pozimi na voljo v Bohinju in na Bledu, od koder vozijo tudi na Pokljuko, in v Kranjski Gori.

Animiran film o zimskem obiskovanju narave pa si lahko ogledate na tej povezavi.

Fotografije: Florijan Tišler