V Alpah gradimo konstruktivno!

15.06 - 31.08.2022 / Center TNP Bohinj, Stara Fužina

QMcZ46n6

Vabljeni na ogled razstave Constructive Alps v Center TNP Bohinj.

Mednarodno arhitekturno razstavo Constructive Alps, ki predstavlja nagrajene gradnje in obnove v Alpah v obdobju 2 let, je na dogodku odprtja predstavila vodja slovenske delagacije v Stalnem odboru Alpske konference Blanka Bartol (Ministrstvo za okolje in prostor).

Vabljeni pa, da prelistate tudi dva priročnika, ki usmerjata  gradnjo in prenovo v Triglavskem narodnmem parku: priročnik Tipologija bohinjskih planin ter usmeritve za vzdrževanje in obnovo planšarskih objektov  (avtorica prof. dr. Živa Deu) in knjižica Smernice za gradnjo in oblikovanje pomožnih objektov v gorenjskem delu Triglavskega narodnega parka ( Maj Juvanec s sodelavci arhitekturnega biroja Delavnica d.o.o).

Razstava Constructive Alps:

Na razstavi trajnostne prenove stavb in gradnje je na ogled 28 izvedenih arhitekturnih projektov, ki so bili uvrščeni v ožji izbor v sklopu mednarodne arhitekturne nagrade CONSTRUCTIVE ALPS 2020. Mednarodna strokovna komisija je novembra 2020 v švicarskem Planinskem muzeju v Bernu razglasila rezultate: izmed osemindvajsetih projektov iz ožjega izbora je nagradila tri, sedmim pa je podelila priznanja. Med njimi so: biotehniški izobraževalni center, gorsko gostišče, montažna hala za proizvodnjo lesenih zabojnikov, večstanovanjska stavba, domačija, prenova zaselka, gorska kapela, gospodarsko poslopje, mlekarna, stanovanjska soseska, prenova alpskega skednja, večnamenski objekt, žičniška postaja. 

Nagrado od leta 2010 razpisujeta Kneževina Lihtenštajn in Švicarska konfederacija, podpirajo pa jo države, pogodbenice Alpske konvencije, Avstrija, Italija, Lihtenštajn, Monako, Nemčija, Slovenija, Švica. Nagradni natečaj predstavlja otipljiv prispevek k uresničevanju konvencije, ki je postavila vizijo, da bo zgled na področju prilagajanja in blaženja podnebnih sprememb, kjer imajo pomembno vlogo tudi stavbe.

Na območju Alp porabijo zasebna gospodinjstva ravno toliko energije kot celoten prometni sektor. Največji porabniki energije so stare in slabo izolirane stavbe. Pravi ključ za učinkovito varstvo podnebja in s tem kakovostnejše življenje prebivalcev in obiskovalcev alpskega sveta je zato v prenovi in, kadar je potrebno, tudi v gradnji novega stavbnega fonda z okolju prijaznimi gradbenimi materiali domačega izvora. Mednarodna strokovna komisija pri ocenjevanju projektov upošteva ne le energetsko učinkovitost in varčnost temveč tudi ekološki, ekonomski, družbeni in kulturni vidik trajnosti

Nagrada je bila prvič podeljena v okviru slovenskega predsedovanja Alpski konvenciji v letu 2011, do sedaj se je zvrstilo pet zaključenih  natečajev s 1551 predloženimi projekti in 39 nagrajenci, šesti bo končan konec leta 2022. Na drugem razpisu (2013) je slovenski projekt Center Rinka iz Solčave prejel 3. nagrado, na tretjem razpisu (2015) pa sta bila v ožji izbor uvrščena Mladinski hotel Punkl z Raven na Koroškem in prenova objektov na planini Laška Seč nad Tolminom, ki je prejela priznanje. V četrtem razpisu sta bila v ožji izbor uvrščena Zimska soba na Kaninu in prenova domačije Vrlovčnik v Solčavi, v petem pa prenova alpskega skednja v Bohinju, ki je predstavljen na tej razstavi.

Razstava bo na ogled do konca avgusta.

  

Termini

  • 15.06 - 31.08.2022 Center TNP Bohinj, Stara Fužina