Razstava na Pocarjevi domačiji – Rokodelci in domača obrt v Dolini

21.05 - 30.09.2022 / Pocarjeva domačija

kolaz13

Vsako soboto in nedeljo do 28. avgusta 2022 bo Pocarjeva domačija odprta od 11. do 18. ure.

Rokodelstvo je bilo na podeželju razširjena dejavnost, včasih kot dopolnilna, včasih prevladujoča, kar je ustvarilo zanimive oblike delitve dela med člani družine. Rokodelci so s preprostim orodjem v domačih delavnicah izdelovali najrazličnejše predmete in opremo za svoje potrebe ali prodajo.

Klimatske in geografske danosti Doline, ki so omogočale le skromen pridelek, so narekovale razvoj različnih rokodelskih in obrtnih dejavnosti. Nekateri rokodelski izdelki so bili del samooskrbe, druge obrti so posameznim posestnikom dajale možnost dodatnega zaslužka, z različnimi rokodelskimi veščinami pa so se preživljali mnogi kajžarji in tisti brez zemlje.

Razstavo Gornjesavskega muzeja Jesenice smo dopolnili z orodjem, pripravami in drugimi predmeti, ki so se na Pocarjevi domačiji nabirali in uporabljali skozi stoletja. Razstava bo na ogled v času obratovanja Pocarjeve domačije – ob sobotah in nedeljah v juliju in avgustu, za najavljene skupine pa tudi izven tega časa - od maja do septembra, po dogovoru.

 

Termini

  • 21.05 - 30.09.2022 Pocarjeva domačija