Čiščenje Trilgavskih podov

Poleg lepih spominov, odnesimo v dolino tudi smeti

V dvanajstih letih so planinci pod okriljem akcije Očistimo naše gore skupaj nabrali že za 29 ton odpadkov. Akciji se je v teh letih pridružilo že več kot 36.000 ambasadorjev, s katerimi se srečujejo na skupinskih čiščenjih in spodbujajo sodelovanje vseh generacij. V prvih letih akcije, ko so bili slovenski hribi še močno onesnaženi, so na 78 najbolj obljudenih točk namestili tudi podajnike z vrečkami, v katerih so planinci smeti, ki so jih našli na poti, odnesli s seboj v dolino. Sedaj vrečke niso več potrebne, namesto tega so namestili lesene ozaveščevalne table s katerimi planince spodbujajo k ohranjanju čistoče.

Čiščenje Triglavskih podov je dvodnevna akcija, ki se je odvijala 28. in 29. avgusta 2018, na 240. obletnico prvega pristopa na Triglav, z namenom očistiti Triglavski ledenik.

Prostovoljci in člani planinskih organizacij so v dveh dneh očistili več območij Triglavskih podov:

- okolica Triglavskega doma na Kredarici,
- konte oziroma rob pod sanitarijami,
- Snežne konte,
- zgornji del Triglavskih podov in okolica ledenika,
- zgornje snežišče in njegova neposredna okolica (nad ledenikom oziroma pod grebenom Mali Triglav–Triglav)

Na višini nekaj nad 2500 metrov, kjer so ledeniški in kraški pojavi, je čiščenje zahteven podvig, zato so k sodelovanju povabili tudi partnerje. Tako so širše področje Triglavskega ledenika očistili sodelavci Geografskega inštituta in prostovoljci Planinskega društva Triglav, kjer so bili večji kosi smeti, okolico Triglavskega doma na Kredarici, so natančno prečistili markacisti in prostovoljci Planinskega društva Ljubljane – Matice in Planinskega društva Mercator, strmo melišče pa so skrbno pregledali prostovoljci Planinske zveze Slovenije.
S počasnim izginjanjem Triglavskega ledenika, se čedalje bolj razkriva, kaj vse je skrito pod snegom in ledom, saj so našli odpadke stare tudi od 30 do 40 let.

slika 6

slika 7

Za odvoz vseh nabranih odpadkov pa je poskrbela Slovenska vojska. S helikopterjem so zbrane smeti prepeljali v dolino, kjer jih je prevzela Komunala Bohinj. Skupaj so v dolino prepeljali kar 380 kilogramov smeti.

slika 8

slika 9