Programi za šole

... da bo obisk narave ne le prijeten, temveč tudi poučen.

otroci v tnp 28

O naravi se največ naučimo med raziskovanjem le-te. V želji, da bi vsak otrok vsaj enkrat obiskal območje edinega narodnega parka v Sloveniji in z mislijo, da le pristen stik učenca z naravo vodi v kasnejše odgovorno ravnanje do narave in ljudi v odrasli dobi, smo sodelavci področja za okoljsko vzgojo pripravili različne aktivnosti za otroke, mlade in mlade po srcu.

Izobraževanje o naravi in kulturni dediščini je velik del poslanstva Javnega zavoda Triglavski narodni park.

Na brezplačni spletni učilnici Triglavska zakladnica je na voljo več kot 400 zanimivih in interaktivnih prispevkov razdeljenih na 17 različnih tematik, ki vam omogočajo raziskovanje parka kar iz domačega stola ali pa za pripravo gradiva bodisi za delo od doma, v učilnici ali kot pripravo na teren.

 

V zavihku Programi za šole so predstavljene izobraževalne delavnice, primerne za vrtce in osnovne ter srednje šole. Vsebino in trajanje prilagodimo stopnji starosti, učnim načrtom in času, ki ga ima skupina na voljo.

V Triglavskem narodnem parku si želimo, da bi otroci v času šolanja vsaj enkrat obiskali narodni park.

S tem namenom smo pripravili različne programe, ki se navezujejo na učne načrte, otrokom pa omogočajo pristno doživljanje narave. Poleg same narave učenci spoznavajo tudi kulturno dediščino in sonaravno življenje ljudi v krajih pod Triglavom.

Izobraževalne delavnice so primerne za vrtce in osnovne ter srednje šole. Vsebino in trajanje prilagodimo starostni stopnji, učnim načrtom in času, ki ga ima skupina na voljo.

Vabimo vas, da v zavihkih raziščete našo ponudbo, spodaj pa izpostavljamo največkrat izvajane delavnice:

Na voljo smo vam:

PODROČJE OKOLJSKE VZGOJE

MOJCA PINTAR
JAVNI ZAVOD TRIGLAVSKI NARODNI PARK
Področje okoljske vzgoje
Koordinatorica Skupnosti šol
Ljubljanska cesta 27
4260 Bled


T     +386 (0)4 5780 206
E     mojca.pintar@tnp.gov.si

IC Triglavska roza Bled 1160 570 3

NAJBOLJŠE V INFOCENTRU TRIGLAVSKA ROŽA BLED

Voden ogled razstave »Raj pod Triglavom«, občasne razstave, ogled filma »Ujeta brezčasnost«. več

foto arhiv TNP 649

ŽIVALSKI SVET TRIGLAVSEKGA NARODNEGA PARKA

Gore so življenjski prostor različnih živali in rastlin. So zakladnica prvinske in neokrnjene narave. več

obiskovanje TNP 37

SOŠKA POT

Voden pohod po najstarejši parkovni tematski poti ob reki Soči od izvira mimo 17 učnih točk do Informacijskega središča Triglavskega narodnega parka Dom Trenta s spoznavanjem naravnih vrednot in kulturne dediščine. več

Visoko barje

ŠOTNO BARJE GORELJEK

Ogled krožne učne poti okoli šotnega barja s spoznavanjem značilnosti ekosistema barja. več

MOBILNA TOCKA 015

NAJ PARK OBIŠČE VAS

Na povabilo šole na dogovorjeni lokaciji pripravimo aktivnosti glede na starost, zahtevnost, razpoložljivost časa in vsebino učnega načrta, ki ga želite izpostaviti. več

BOHINJKA 008

BOHINJSKO JEZERO

Ogled razstave »Jezero« v Centru TNP Bohinj, spoznavanje življenja v Bohinjskem jezeru na terenu in v naravoslovni učilnici. več

Delavnice potekajo tako v naših info središčih (na Bledu, v Bohinju in v Trenti) z uvodno predstavitvijo parka, ogledom filma in spoznavanjem izjemnega bogastva biotske raznovrstnosti na območju parka, kot tudi na terenu, obiščemo pa vas lahko tudi na vaši šoliPri organizaciji programov za šole sodelujemo tudi z nekaterimi partnerji z območja, tako vam poleg naše delavnice lahko pomagamo pri organizaciji celodnevnega naravoslovnega, družboslovnega ali športnega dne.