Po parku brez avtomobila

Manj hrupa, manj pločevine, nižji ogljični odtis – vse to pomeni več čistega zraka in obilje miru.

Promet in javni prevoz 930 550 1

Triglavski narodni park zaradi svoje enkratnosti in neponovljivosti zahteva spoštljivega gosta. Manj hrupa, manj pločevine, nižji ogljični odtis – vse to pomeni več čistega zraka in obilje miru.

 

 

Naj bo peš, s kolesom, avtobusom ali vlakom – popestrite si vaš izlet po dolinah in čez prelaze Julijskih Alp. Zato priporočamo, da uporabite številne možnosti okolju prijazne mobilnosti.  

Vodnik za obiskovalce poletje 2021 - JAVNI PREVOZI V BIOSFERNEM OBMOČJU JULIJSKE ALPE 2021 

Prilagojen prometni režim na cesti Strmec–Mangart 2021

Vozni redi 2021

 • Redni avtobusni vozni redi: Arriva.si in Nomago.si
 • Vozne rede sezonskih linij boste našli na spletnih straneh posameznih destinacij:

Radovljica

Bled

Kranjska Gora 

Bohinj

Dolina Soče 

 • Peš

  Številne označene planinske in druge poti vam ponujajo nepozabna doživetja, skrita tistim, ki se poslužujejo cest.
 • Avtobus

  Poleg rednih avtobusnih linij, ki biosferno območje Julijskih Alp povezujejo z večjimi mesti (Kranj, Ljubljana), lahko v poletnih mesecih območje dodobra raziščete s turističnimi avtobusi, ki so vam na voljo na območju Kranjske Gore, Bohinja, Bleda, Posočja in Radovljice. Za več informacij o trajnostni mobilnosti obiščite spletišče Naj vas narava zapelje, preverite spletne strani avtobusnih ponudnikov Alpetour, Avrigo in spletne strani lokalnih turističnih organizacij. Informacije so na voljo tudi v vseh informacijskih mestih Triglavskega narodnega parka.
 • Vlak

  Panoramska in zgodovinska Bohinjska železniška proga med Jesenicami in Novo Gorico ponuja doživetje dveh svetov – alpskega in submediteranskega. Posebnost proge je možnost »vkrcanja« z avtomobilom. Avtovlak med Bohinjsko Bistrico in Mostom na Soči je udobna možnost prečenja obeh svetov. Na vlak lahko naložite tudi svoje kolo ali pa se popeljete z muzejskim vlakom.
 • Kolo

  Kolesarske steze so urejene na območju Kranjske Gore, Jesenic, Radovljice in Bohinja. Stranske ceste, odmaknjene od glavnih prometnic, so kolesarjem posebno ljube. Hkrati ponujajo vpogled v vsakdan vasic, ki mimobežnim avtomobilom ni dan. V vsakem večjem turističnem centru vam je na voljo izposoja koles, na Bledu pa je od septembra 2017 dalje na voljo tudi avtomatizirana izposoja koles (Bled bike sharing). Informacije o kolesarskih stezah in izposojevalnicah koles so na voljo tudi na spletišču Naj vas narava zapelje.
 • Turistična ladja

  Na drugo stran Bohinjskega jezera se lahko namesto z avtom zapeljete z avtobusom ali pa s turistično ladjo, ki vozi vsak dan od začetka aprila do konca oktobra. Vozni red.

Za območja nekaterih voda v Triglavskem narodnem parku velja poseben režim

 

Namen projekta Parkiraj in doživi naravo je povečati možnosti obiskovanja naravnih vrednot z različnimi oblikami mehke mobilnosti, ozaveščati o negativnih vplivih motornega prometa na naravo in zmanjšati obremenitve v naravi zaradi avtomobilov. Obiščite povezavo Naj vas narava zapelje.

Sporočilo animiranega filma Naj vas narava zapelje / Moved by nature je, da je trajnostna mobilnost pomembna za ohranjanje narave. Koza, Ovca in Cika nam pokažejo, kako se potuje pametno in udobno ter kako pri tem doživeti naravo, ki nas obdaja. Zgodba se dogaja na območje Julijskih Alp, vendar je taka trajnost mogoča skoraj povsod. Oglejte si video: