Nazaj na novice

Poostren nadzor ob prepoved kolesarjenja Radovna - planina Klek

10.04.2024
Poostren nadzor ob prepoved kolesarjenja Radovna - planina Klek
Naravovarstveni nadzorniki Triglavskega narodnega parka v zadnjih dneh opažajo številne kršitve prepovedi kolesarjenja na Slovenski turnokolesarski poti na odseku med Radovno in planino Klek (v obe smeri), zato bodo poostrili nadzor.

Slovenska turnokolesarska pot vodi skozi čudovite kotičke Slovenije, tudi skozi Triglavski narodni park. Enako velja za kolesarsko pot Juliana Bike. V zavarovanem območju edinega narodnega parka v naši državi so tudi ogrožene vrste rastlin in živali ter življenjski prostori, ki potrebujejo posebno pozornost. Med njimi je divji petelin, za katerega se je pravkar začelo obdobje parjenja. Več o tem lahko preberete na tej povezavi

 

Prepoved kolesarjenja v obe smeri na tem odseku do 15. junija

 

Divji petelin je v tem času močno občutljiv na motnje v okolju. Skupaj z različnimi deležniki smo zato, da bi mu omogočili čim bolj uspešno parjenje in vzrejo mladičev, v okviru projekta VrH Julijcev vzpostavili mirna območja. Ta določajo posebno prilagajanje dejavnosti.

 

Sem sodi tudi prepoved kolesarjenja na odseku Planina Klek – Stresena dolina – cesta po dnu doline Radovna (5. etapa Slovenske turnokolesarske poti: Planinska koča na Uskovnici – Aljažev dom v Vratih oziroma 2. etapa kolesarske poti Juliana Bike: Goreljek - Kranjska Gora) do 15. junija.  Prepoved je jasno označena na tablah ob zapornicah na terenu tako v Radovni kot na Pokljuki pri odcepu za planini Klek in velja v obe smeri kolesarjenja.

 

Visoke globe za kršitelje

 

Naravovarstveni nadzorniki Triglavskega narodnega parka so v teh dneh zaznali veliko kršitev, zato so napovedali poostren nadzor na tem območju z izrekanjem glob kršiteljem. Zakonodaja za ta prekršek predvideva, da se z globo od 1.000 do 4.000 evrov kaznuje samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, z globo od 500 do 3.000 evrov tudi odgovorna oseba pravne osebe ali odgovorna oseba samostojnega podjetnika posameznika ter z globo od 100 do 1.000 evrov tudi posameznik.

 

Kolesarji, ki bi radi uživali ob kolesarjenju na tem delu poti, se globi lahko izognejo tako, da svoje načrte prestavijo v čas po 15. juniju, ko bo ta odsek Slovenske turnokolesarske poti oziroma kolesarske poti Juliana Bike ponovno odprt.