Nazaj na novice

Sprotno spremljanje obiska v Triglavskem narodnem parku

06.06.2024
Sprotno spremljanje obiska v Triglavskem narodnem parku
V Javnem zavodu Triglavski narodni park vse bolj sprotno lahko spremljamo obisk na območju parka, vpogled v sveže podatke o obisku oziroma prehodih pa so zdaj obiskovalcem in ostalim na voljo tudi na naši spletni strani.

Monitoring oziroma spremljanje obiska je postopek zbiranja in analiziranja podatkov o številu ljudi, ki obiskujejo določeno območje. Zaradi naraščajočega obiska in raznovrstnosti oblik rekreacije na območju Triglavskega narodnega parka je spremljanje obiska nujno. Prav tako je nujno izvajanje ukrepov, ki bodo pripomogli primarno k ohranjanju ugodnega stanja okolja, ob tem pa tudi k doseganju pozitivne izkušnje obiskovalcev.

 

Deset števcev podatke pošilja enkrat dnevno

 

Obiskovalci Triglavskega narodnega parka in drugi po novem lahko spremljajo, koliko prehodov štejejo naši števci obiska na različnih lokacijah po parku. Deset števcev pošilja podatke enkrat dnevno, tako da je možno za en dan nazaj (ali za dlje v preteklost) preveriti, koliko obiskovalcev je obiskalo določeno točko v parku. Podatki z ostalih devetih števcev se osvežujejo takrat, ko so s števca ročno pobrani podatki.

 

Lokacije štetja so območje Triglava in Doline Triglavskih jezer, osrednje naravne znamenitosti ter poti v alpskih dolinah. Lokacije štetja so se zaradi omejenega števila števcev spreminjale in se bodo lahko spreminjale tudi v prihodnje. Lokacije se razlikujejo tudi glede na letni čas – na nekaterih lokacijah štejemo samo v poletni ali samo v zimski sezoni. Preostale lokacije so celoletne. Števci vselej beležijo prehode v obe smeri. Pri podatkih gre torej za prehode in ne za število obiskovalcev.

 

Javni zavod Triglavski narodni park izvaja sistematično štetje obiskovalcev na območju parka z avtomatskimi pasivnimi senzorji infrardeče svetlobe, ki beležijo prehode obiskovalcev na podlagi zaznavanja toplotnega sevanja telesa. Števci torej beležijo samo prehode, ne zaznavajo ali zbirajo pa nobenih drugih podatkov o obiskovalcih.

 

Možne spremembe in izboljšave

 

Gre za pilotno aktivnost, zato so v prihodnje možne spremembe in izboljšave. Vsekakor pa to predstavlja inovativen pristop spremljanja obiska v mednarodnem alpskem prostoru. Razvoj aktivnosti je tesno povezan z umeščanjem tovrstnih podatkov v prostorske digitalne baze podatkov za strokovno rabo in za prikaz oziroma usmerjanje obiska preko digitalnih prostorskih platform za rekreacijske dejavnosti (npr. Outdooractive, maPZS,..).

 

Podatke s števcev in več o spremljanju obiska lahko dobite na tem mestu na naši spletni strani.