Nazaj na novice

Uspešno zatiranje invazivnega japonskega dresnika v Bohinju

02.07.2024
Uspešno zatiranje invazivnega japonskega dresnika v Bohinju
Na testni točki ob potoku Ribnica v Bohinju uspešno zatiramo invazivno tujerodno rastlinsko vrsto – japonski dresnik. Površino smo pred petimi leti prekrili z industrijskim tekstilom, lani pa odkrili.

V letu 2019 smo v Bohinju ob Ribnici prekrili 400m2 veliko rastišče japonskega dresnika z industrijskim tekstilom. Ob stalnem spremljanju rastišča smo v letu 2023, ko ni bilo več opaziti rastlin, površino odkrili in posejali z ajdo. V letošnjem letu pa smo površino zasejali še z avtohtonim senenim drobirjem. Še naprej bomo skrbno spremljali dogajanje in upali, da požene čim več rastlin.

 

Širjenje invazivnih tujerodnih vrst je eden izmed globalnih izzivov varstva narave, saj vpliva tudi na ohranjenost avtohtonih rastlinskih in živalskih vrst ter njihovih življenjskih okolij. V Triglavskem narodnem parku je po sedaj znanih podatkih prisotnih 24 tujerodnih rastlinskih vrst. Nekatere med njimi so zelo invazivne in se pojavljajo na številnih lokacijah. Med slednje sodi tudi japonski dresnik.

 

Po podatkih, predstavljenih v labskem letu, je bila na največ lokacijah (378) v Triglavskem narodnem parku zaznana enoletna suholetnica, ki prednjači tudi po obsegu razširjenosti (več kot 4,5 ha), sledi pa ji na 376 lokacijah zaznan japonski dresnik, ki zavzema več kot 2,5 ha površine.

 

Japonski dresnik je do 2 m visoka zelnata trajnica, z grmičasto razraslimi stebli in olesenelimi podzemnimi korenikami, ki lahko segajo več metrov v globino in širino. Beli cvetovi so drobni, v gostih grozdastih socvetjih. Pri nas se pojavljajo le ženske rastline, ki ne razvijejo veliko plodov. Sestoji so običajno zelo gosti in brez drugih rastlin. Vsi deli stebla se zlahka zakoreninijo, iz majhnih koščkov korenik poženejo mlade rastline, zato je pri mehanskem odstranjevanju nujno previdno ravnanje z odpadnim materialom.

 

Več o tujerodnih invazivnih rastlinah lahko preberete na naši spletni strani.

 

Izbrano rastišče japonskega dresnika ob Ribnici v Bohinju v letu 2018.

 

Rastišče smo leta 2019 prekrili s t. i. filcem.

 

Leta 2023 smo tekstil odstranili.

 

Prav tako v lanskem letu smo posejali ajdo.

 

Letos je sledila še setev semenskega drobirja.