Nazaj na novice

Z mednarodnega tabora Mladih nadzornikov v Walesu

24.07.2024
Z mednarodnega tabora Mladih nadzornikov v Walesu
Te dni v Walesu poteka mednarodni tabor Mladih nadzornikov v organizaciji Federacije Europarc. Tam sta tudi naša mlada nadzornika Vida in Jakob v spremstvu mentorice Mojce Pintar.

Naša mlada nadzornika Vida in Jakob skupaj z mentorico Mojco Pintar in približno tridesetimi drugimi udeleženci, ki prihajajo iz zaščitenih območij po vsej Evropi, te dni spoznavajo okolico Llangollena oziroma narodno pokrajino z imenom Clwydian Range and Dee Valley. Ta narodna pokrajina leži v Walesu v Združenem kraljestvu, njen pomen je zelo podoben pomenu narodnih parkov po svetu. Mednarodni tabor vsako leto organizira Federacija Europarc preko programa Mladi nadzornik.

 

Dogajanje je tako pestro, da ga je težko spraviti v eno objavo. So pa naši predstavniki zelo uspešno predstavili sebe in svoje območje ostalim udeležencem tabora. Pri tem so jim pomagale fotografije in potica, ki so jo prinesli s seboj. Na podobno domiselne načine so se predstavljali tudi drugi udeleženci tabora.

 

Sicer pa so se udeleženci sprehodili po območju, plezali na hrib, kosili so praprot, postavljali suhi zid, kurili ogenj in peli pesmi, veščam so čez noč nastavili past, obiskala jih je gorsko reševalna ekipa iz Walesa,... Na sporedu imajo še rafting, izlet v Narodni park Eryri (oziroma po angleško Snowdonia) in podobne dogodivščine z zanimivimi pogovori. Naslov letošnjega mednarodnega tabora je Pokrajine za prihodnost.

 

Kot so sporočili organizatorji, na tem območju delujeta dve skupini mladih nadzornikov. Tako kot pri nas se srečujejo približno enkrat na mesec in skrbijo za habitate, spoznavajo tradicionalne veščine, ozaveščajo obiskovalce, spoznavajo umetnost in na splošno skrbijo za območje, na katerem živijo. Na tokratnem taboru pa spoznavajo, koliko in v čem so si z mladimi nadzorniki iz drugih zavarovanih območij podobni oziroma različni.

 

Vabljeni, da si ogledate tudi uradne utrinke tabora.