Nazaj na novice

Letošnja žetev semenskih mešanic se razlikuje od lanske

25.07.2024
Letošnja žetev semenskih mešanic se razlikuje od lanske
V okviru projekta LIFE FOR SEEDS, katerega partner je Javni zavod Triglavski narodni park (JZ TNP), za obnavljanje travnikov uporabljamo različne pristope. Letos je bilo v ospredju krtačenje.

Lani smo travnike v okviru projekta Life For Seeds obnavljali s tako imenovanim zelenim mulčem, to je sveže pokošena trava na vrstno pestrem travniku, prepeljana na revnejši travnik, ter s semenskimi mešanicami, ki smo jih nabirali z ročnim sesalnikom. Letos pa smo prvič krtačili s krtačnim strojem, ki je bil načrtovan in izdelan posebej za projekt LIFE FOR SEEDS in je v lasti Kmetijskega inštituta Slovenije. Deluje tako, da motor kosilnice poganja krtače na priključku, zrela semena pa se zbirajo v zalogovniku.

 

Pokrtačili smo 1,6 hektara velik travnik in nabrali okoli 30 kilogramov sveže semenske mešanice. Sedaj se mešanica suši v prostorih Javnega zavoda Triglavski narodni park (JZ TNP). Uporabili jo bomo za obnovo travnikov in polnjenje promocijskih vrečk.

 

Najlepša hvala Kmetijskemu inštitutu Slovenije za odlično opravljeno delo!

 

Več o projektu LIFE FOR SEEDS, v katerem JZ TNP sodeluje kot projektni partner, lahko preberete na spletni strani projekta https://lifeforseeds.si/.