Nazaj na novice

Priprava novega načrta upravljanja Triglavskega narodnega parka

21.08.2024
Priprava novega načrta upravljanja Triglavskega narodnega parka
S sklepom pristojnega ministra se je začela priprava novega načrta upravljanja Triglavskega narodnega parka za obdobje 2026 – 2035. Pri tem je pomembno sodelovanje tako strokovnih organizacij kot javnosti.

Minister za naravne vire in prostor Jože Novak je 22. julija letos izdal sklep o začetku postopka priprave načrta upravljanja Triglavskega narodnega parka za obdobje 2026 – 2035. Vsebine, ki naj bi jih obravnaval načrt, so podrobneje navedene v prilogi z naslovom Izhodišča za postopek priprave Načrta upravljanja Triglavskega narodnega parka.  

 

Zaveza k uresničevanju ciljev in namenov narodnega parka

 

Načrt upravljanja je programski akt, v katerem se določijo razvojne usmeritve ter načini izvajanja varstva, rabe in upravljanja na zavarovanem območju. Je ključen dokument vsakega zavarovanega območja, s katerim zagotavljamo trajno, učinkovito in usklajeno upravljanje.

 

Načrt upravljanja Triglavskega narodnega parka, ki določa cilje in naloge za upravljanje narodnega parka za obdobje desetih let, je namenjen tako Javnemu zavodu Triglavski narodni park kakor tudi načrtovalcem in nosilcem dejavnosti v prostoru, ki se jih zavezuje k uresničevanju ciljev in namenov narodnega parka. Prav zato je Javni zavod Triglavski narodni park konec julija letos organizacije, ki sodelujejo pri pripravi načrta upravljanja, pozval k posredovanju izhodišč, usmeritev in stališč, ki se nanašajo na načrt upravljanja Triglavskega narodnega parka za naslednje desetletno obdobje. 

 

Pomembno tudi sodelovanje javnosti

 

Postopek priprave in sprejemanja načrta upravljanja bo predvidoma potekal do jeseni leta 2025, v njem pa je poleg strokovnih organizacij pomembno tudi sodelovanje zainteresirane javnosti. Svoje poglede na upravljanje s Triglavskim narodnim parkom je možno po elektronski pošti na naslov triglavski-narodni-park@tnp,si posredovati kadarkoli. Že to jesen bo organiziran forum zainteresirane javnosti za pridobitev stališč javnosti za pripravo osnutka novega načrta upravljanja. Do osnutka se bo možno opredeliti med javno obravnavo, v tem času bomo pripravili tudi forum, katerega vsebina bo v pomoč pri pripravi predloga načrta upravljanja.

 

Do sprejema načrta upravljanja na vladi, ki je zadnji korak postopka, le-ta predvideva številne sestanke, razgovore, predstavitve, delavnice ter obravnave na sejah strokovnega sveta in sveta zavoda … Namenjeni so različnim deležnikom, kot so parkovne lokalne skupnosti, sektorji, strokovne institucije in drugi. Dosedanje in nadaljnje korake priprave in sprejemanja novega načrta upravljanja redno objavljamo na naši spletni strani na tej povezavi: https://www.tnp.si/sl/javni-zavod/uprava/nacrt-upravljanja-tnp/priprava-nu-tnp-2026-2035/