Nazaj na novice

Novi prejemniki Znaka kakovosti Triglavskega narodnega parka

16.09.2024
Novi prejemniki Znaka kakovosti Triglavskega narodnega parka
Znak kakovosti Triglavskega narodnega parka (ZKTNP) je simbol kakovosti, tradicije in sožitja z naravo na celotnem območju Julijskih Alp. Z njim se letos ponaša sedem novih nosilcev.

Ponudnikom izdelkov in storitev, ki na celotnem območju Julijskih Alp spoštujejo tradicijo, varujejo naravo in izkazujejo visoko kakovost, podeljujemo certifikate Znak kakovosti Triglavskega narodnega parka. Letošnja podelitev bi morala potekati včeraj v Bohinju na Kravjem balu, vendar je prireditev zaradi slabih vremenskih razmer odpadla. Sedem letošnjih novih nosilcev tega prestižnega znaka bo zato certifikate prejelo po pošti.

 

Spoznajte sedem novih nosilcev Znaka kakovosti Triglavskega narodnega parka

 

Nova prejemnika Znaka kakovosti Triglavskega narodnega parka za prirejo govejega mesa sta Kmetija pr'Skalarju - Slavica Klobučar iz Tolminskih raven in Kmetija pr taspodnjem Cnarju - Lovro Sodja - Eršte iz Srednje vasi. Prejemniki za ohranjanje planinskega pašništva in planinskega sirarstva so Agrarna skupnost Gorjuše Nomenj na planini Zajavornik, Agrarna skupnost Zatolmin na planinah Sleme – Mederje in Pašna skupnost Kuhinja na planini Kuhinja.

 

Novi prejemnik za rejo avtohtonih pasem bovška ovca in drežniška koza ter prirejo mleka in izdelavo mlečnih izdelkov je planina Mangart - Mitja Cuder iz Bovca. Letošnji novi nosilec znaka kakovosti za turistične ponudnike pa je Triangel boutique hotel iz Zgornjih Rut.

 

Odraz poslanstva narodnega parka in Unescovega Biosfernega območja Julijske Alpe

 

Javni zavod Triglavski narodni park (JZ TNP) je lastnik in izdajatelj Znaka kakovosti Triglavskega narodnega parka, ki označuje objekte, izdelke, blago in storitve ter dejavnosti. Pomeni oznako območja izvora in kakovosti prehranskih izdelkov, izdelkov domače in umetne obrti in drugih izdelkov, gostinsko - turističnih in drugih javnih ter zasebnih storitev na območju Triglavskega narodnega parka in/ali Unescovega Biosfernega območja Julijske Alpe. Certifikat odraža poslanstvo narodnega parka in spodbuja k varovanju in ohranjanju tako narave kot kulture in tradicije Triglavskega narodnega parka in širše Biosfernega območja Julijske Alpe.

 

Več o Znaku kakovosti Triglavskega narodnega parka lahko preberete na posebni spletni strani

 

Avtor naslovne fotografije: Boris Pretnar