Nazaj na novice

S šolarji obeležili stoletnico in podelili nagrade natečaja

26.09.2024
S šolarji obeležili stoletnico in podelili nagrade natečaja
Z več kot 70 šolarji iz vse Slovenije smo danes praznovali 100-letnico zavarovanja Doline Triglavskih jezer. Avtorjem najboljših del natečaja Triglav za vse smo podelili tudi nagrade.

Otroškega praznovanja letošnjega pomembnega jubileja – 100-letnice ustanovitve Alpskega varstvenega parka, predhodnika Triglavskega narodnega parka, so se udeležili številni učenci Skupnosti šol Biosfernega območja Julijske Alpe in iz šol, ki so sodelovale v našem letošnjem literarnem in likovnem natečaju. Po uvodnem pozdravu Mojce Pintar, ki je v Javnem zavodu Triglavski narodni park (JZ TNP) zadolžena za okoljsko vzgojo, so zbrani najprej prisluhnili legendi o Zlatorogu v posebni izvedbi Jožeta Andreja Miheliča, našega nekdanjega sodelavca v pokoju, ki je bil med začetniki okoljske vzgoje v Triglavskem narodnem parku.

 

Prva nagrada: brezplačni prevoz za ves razred v eno od slovenskih zavarovanih območij

 

Vrhunec današnjega dogajanja je bilo odprtje razstave in podelitev nagrad najboljšim ustvarjalcem, ki so ustvarjali v okviru likovnega in literarnega natečaja za slovenske šole z naslovom Triglavski narodni park za vse. Na natečaj se je odzvalo 15 slovenskih osnovnih šol: PŠ Bohinjska Bela, OŠ Cerkno, OŠ Dobrova, OŠ Draga Bajca Vipava, OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični, OŠ Gorje, OŠ Kanal, OŠ Koroška Bela, OŠ Litija, OŠ Pirniče, OŠ Poldeta Stražišarja Jesenice, OŠ Podbrdo, PŠ Senožeče, PŠ Soča in OŠ Stranje. Skupaj smo prejeli skoraj 100 likovnih in literarnih del, ki so do konca oktobra na ogled v Infocentru Triglavska roža na Bledu.

 

Prvo nagrado in s tem avtobusni prevoz za ves razred v eno od slovenskih zavarovanih območij in brezplačno izvedbo enega od naših programov za šole si je pririsal Danijel Kardoš iz OŠ Poldeta Stražišarja Jesenice za sliko Živa in neživa narava. Vsem ostalim nagrajencem smo podelili brezplačno možnost izvedbe enega od naših programov za šole (vodenje, delavnica,…) po njihovi izbiri za ves razred. Druga nagrada pripada Sari Čebulc iz OŠ Pirniče za grafiko Travnik. Tretjo nagrado si je za sliko z naslovom Družina na Triglav prislužila Ruta Kobal iz OŠ Draga Bajca Vipava. Komisija je bila navdušena nad številnimi prispelimi deli, zato se je odločila, da podeli diplomo še Niki Feltrin iz OŠ Cerkno za Kozoroga oziroma gamsa in posebno nagrado komisije Kevinu Janu Cvetku iz OŠ Litija – Podružnice s prilagojenim programom za delo Svobodno srce. Vsi nagrajenci so prejeli tudi poučen plakat, pisalo, majico in priponko Triglavskega narodnega parka ter knjigo Babica na kmetiji.

 

Povezovanje s šolami za vzgojo okoljsko odgovornih prebivalcev in obiskovalcev

 

Kratkemu odmoru z malico so sledile različne naravoslovno-ustvarjalne delavnice spoznavanja življenja v narodnem parku in naravi, pri izvedbi katerih so nam pomagali predstavniki institucij, s katerimi redno sodelujemo: Slovenski planinski muzej, Center velikih zveri Dina, Žabja hiša iz Krajinskega parka Radensko polje, naš zavod pa je za udeležence pripravil delavnico o živalih in ogled izobraževalnih animiranih filmov.

 

Cilj našega povezovanja s šolami je dolgoročno vzgajati mlade v okoljsko ozaveščene posameznike. Mladi so namreč izvrstni učenci in svoje znanje radi pokažejo v praksi, s tem pa veliko naučijo tudi odrasle. Ozaveščeni prebivalci in obiskovalci Triglavskega narodnega parka namreč močno pripomorejo k uresničevanju ciljev varstva narave Javnega zavoda Triglavski narodni park.

 

Sto let zavarovanja Doline Triglavskih jezer

 

Kot je znano, je letošnje leto za Triglavski narodni park, območje Julijskih Alp in slovensko naravovarstvo jubilejno. Vse leto obeležujemo 100-letnico podpisa zakupne pogodbe za ustanovitev Alpskega varstvenega parka, predhodnika Triglavskega narodnega parka. Pobude za zavarovanje posameznih naravnih znamenitosti, ki so se pojavile v drugi polovici 19. stoletja, so bile spontan odziv na vedno večje grožnje zaradi širjenja človekovega vpliva po industrijski revoluciji. Prizadevanja za zavarovanje dela Julijskih Alp segajo v leto 1906 in so plod zamisli seizmologa in naravoslovca Albina Belarja.

 

Ministrstvo za šume in rudnike pri beograjski vladi je 4. aprila 1924 na pobudo Odseka za varstvo prirode in prirodnih spomenikov, ki je deloval v okviru Muzejskega društva za Slovenijo, potrdilo izločitev in zavarovanje približno 1.400 hektarov velikega območja v Dolini Triglavskih jezer. Posestva Kranjskega verskega zaklada so bila takrat v državni upravi, kar je omogočilo sklenitev Zakupne pogodbe med upravljavcem, Direkcijo šum v Ljubljani in obema pobudnikoma za ustanovitev parka: Muzejskim društvom za Slovenijo in Slovenskim planinskim društvom. S podpisom pogodbe je bil 1. julija 1924 ustanovljen Alpski varstveni park. S tem je bil prvič na Slovenskem vzpostavljen pravni varstveni režim, katerega cilj je bil ohranjanje narave.

 

Zakupna doba je bila določena na 20 let, to je do 1. julija 1944, določena je bila tudi letna zakupnina, označene so bile meje parka in navedene katastrske parcele, ki so tvorile park. Ta  ni bil razglašen za stalno, saj po takrat veljavnih zakonih ni bilo mogoče trajno odvzeti pašnih površin njihovemu prvotnemu gospodarskemu namenu. Alpski varstveni park je obsegal 1.400 hektarov, današnji Triglavski narodni park pa se razteza na skoraj 84.000 hektarih oziroma na štirih odstotkih slovenskega ozemlja.

 

Geslo obeleževanja jubileja: Varstvo je obstoj!

 

Častno pokroviteljstvo nad obeleževanjem jubileja je prevzela predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar. Obeleževanje poteka pod sloganom Varstvo je obstoj. Gre za opozorilo, da je obstoj naravnih (in kulturnih) vrednot oziroma njihovo ohranjanje za naslednje rodove možno le z varovanjem. Pri tem je (še danes) pomembno lovljenje ravnotežja med ohranjanjem, varovanjem in tradicijo, razvojem, med domačini in obiskovalci,…

 

Naslednji velik dogodek, ki ga pripravljamo v okviru obeleževanja 100-letnice, bo predvidoma potekal 12. novembra 2024 v Infocentru Triglavska roža na Bledu. Koledar vseh dogodkov, ki potekajo v okviru jubileja, pa si lahko ogledate na tej povezavi: https://www.tnp.si/sl/obisk-parka/dogajanja-v-parku/koledar/?t=8

 

  1. nagrada: Danijel Kardoš, OŠ Poldeta Stražišarja Jesenice, PPVI - Posebni program vzgoje in izobraževanja: Živa in neživa narava (flomaster in barvica na siv papir)

 

2. nagrada: Sara Čebulc, OŠ Pirniče: Travnik (grafika)

 

3. nagrada: Ruta Kobal, OŠ Draga Bajca Vipava, PŠ Vrhpolje: Družina na Triglav (kolaž papir, flomastri, čopiči, barvice, tempere - slikanje, trganka)

 

diploma: Nika Feltrin, OŠ Cerkno: Kozorog (gams)

 

posebna nagrada komisije: Kevin Jan Cvetko, OŠ Litija, Podružnica s prilagojenim programom: Svobodno srce (lepljenka)