Nazaj na novice

Predstavitev raziskav v Triglavskem narodnem parku

30.09.2024
Predstavitev raziskav v Triglavskem narodnem parku
Oktobrske sredine večere, vsakič z začetkom ob 19. uri, bomo v Infocentru Triglavska roža na Bledu posvetili predavanjem s predstavitvijo znanstvenih raziskav v Triglavskem narodnem parku.

Štiri oktobrske srede, vsakič ob 19. uri v Infocentru Triglavska roža na Bledu, bodo predavatelji različnih raziskovalnih institucij in društev predstavili najnovejše raziskave na območju Triglavskega narodnega parka. Na sporedu bodo predavanja o arheoloških raziskavah, o sodobnih raziskavah divjega petelina, belke in planinskega orla v Triglavskem narodnem parku, o bohinjskem podzemlju, o potapljaških raziskavah izvira Soče in Savice, o podzemnih vodah Julijskih Alp in o izviru Lipnik v Radovni.

 

Spored predavanj:

 

SREDA, 9. 10. 2024:

 

Dr. Uroš Košir (Avgusta, d. o. o. / Društvo za raziskovanje in proučevanje vojaške in tehniške dediščine Vršič): ARHEOLOŠKE RAZISKAVE OSTALIN MODERNIH KONFLIKTOV NA OBMOČJU TRIGLAVSKEGA NARODNEGA PARKA

 

Na območju Triglavskega narodnega parka (TNP) se poleg arheoloških ostalin in sledov iz starejših obdobij človeške zgodovine nahajajo tudi številni ostanki, povezani s konflikti 20. stoletja. V zadnjih 15 letih so bile na območju TNP-ja izvedene posamezne arheološke raziskave, ki so bile usmerjene v proučevanje ostalin prve in druge svetovne vojne. Največji delež ostalin na območju TNP-ja predstavljajo ostanki prve svetovne vojne, veliko pa je tudi ostalin, povezanih z nekdanjo Rapalsko mejo in italijanskim utrdbenim sistemom Alpskega zidu. Svoje sledove je zapustila tudi druga svetovna vojna. Na predavanju bodo predstavljene raziskave visokogorskega bojišča soške fronte na Rombonu, raziskave vojaških ostalin na Vršiču in v njegovi okolici, raziskave džamije iz prve svetovne vojne v Logu pod Mangartom in raziskave letala B-24G Liberator, ki je 22. novembra 1944 strmoglavilo pod Kotovim sedlom.

 

SREDA, 16. 10. 2024:

 

Tomaž Mihelič, varstveni ornitolog (Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije): SODOBNE RAZISKAVE DIVJEGA PETELINA, BELKE IN PLANINSKEGA ORLA V TRIGLAVSKEM NARODNEM PARKU

 

Za uspešno aplikativno varstvo vrst potrebujemo močne argumente. Študij uporabe habitata je po klasičnih metodah pogosto omejen in ravno tu se kaže izjemen pomen telemetrije kot raziskovalnega orodja. Z telemetričnimi raziskavami so se člani društva v Triglavskem narodnem parku lotili raziskovanja divjega petelina in belke, predvsem z namenom odkrivanja pomena miru v njihovem življenju. Zadnje raziskave orla pa nam odkrivajo povsem neslutene razsežnosti njegovega nepredstavljivo daljnosežnega obvladovanja prostora. O pomenu telemetrije v varstveni ornitologiji, spoznanjih, težavah in radostih boste lahko slišali na predavanju iz prve roke.

 

SREDA, 23. 10. 2024:

 

Društvo za raziskovanje jam Ljubljana: RAZISKOVANJE IN SKRB ZA BOHINJSKO PODZEMLJE

 

Razburljive in čisto sveže zgodbe iz bohinjskega podzemlja prinašajo člani društva za raziskovanje jam Ljubljana, o čemer so v zadnjem času večkrat poročali tudi mediji. Pred nedavnim so na primer na Bohinjskem raziskali jamo, imenovano Dlvn. To je prva tisoč metrov globoka jama v občini Bohinj. Raziskave še zdaleč niso zaključene, saj jamarji po vsaki raziskovalni akciji pridejo iz jame z več vprašaji, kot jih uspejo razrešiti. Podrobnosti o njihovih najnovejših odkritjih pa boste lahko izvedeli na njihovem sredinem predavanju na Bledu.

 

Gašper Finžgar, Društvo za raziskovanje jam Kranj: POTAPLJAŠKE RAZISKAVE IZVIRA SOČE IN SAVICE

 

Predavanje bo osvetlilo raziskovanje dveh kraških izvirov - Savice in Soče, s poudarkom na jamarskih potapljaških tehnikah, ki omogočajo odkrivanje njihovih neznanih globin. Udeleženci se bodo seznanili z zahtevno opremo, izzivi in radostmi, ki jih prinaša jamsko potapljanje. Poseben poudarek bo namenjen pomenu in ranljivosti kraških izvirov, ki igrajo ključno vlogo pri oskrbi s pitno vodo.

 

SREDA, 30. 10. 2024:

 

Dr. Luka Serianz, mag. inž. geol. (Geološki zavod): PODZEMNE VODE JULIJSKIH ALP: SKRITO BOGASTVO TRIGLAVSKEGA NARODNEGA PARKA

 

Območje Triglavskega narodnega parka predstavlja napajalno zaledje številnih visoko izdatnih izvirov, ki kažejo na velike razpoložljive zaloge podzemne vode. Večji del območja predstavlja velik sistem med seboj povezanih kraško-razpoklinskih vodonosnikov, kjer je površinski odtok zelo majhen in se večji del efektivnih padavin infiltrira proti bazni gladini podzemne vode. V Julijskih Alpah imamo na razmeroma majhni razdalji opravka z velikimi razlikami v nadmorskih višinah, zaradi česar se vzpostavi kompleksno hidravlično polje, ki ga sestavlja večkomponentni tokovni sistem. Posledica takšnih razmer je pojav številnih izvirov na različnih nadmorskih višinah in različno izdatnostjo. Nekateri od teh izvirov že danes predstavljajo ključne vire pitne vode za severozahodno Slovenijo. Velike topografske razlike spodbujajo tudi toplotno advekcijo, ki omogoča dvig globoke podzemne vode na površje v obliki termalnih izvirov.

 

Dr. Nataša Mori (Nacionalni inštitut za biologijo): IZVIR LIPNIK V DOLINI RADOVNE – OKNO V PODZEMNI SVET POKLJUKE

 

Slovenija je izjemno bogata s podzemnimi vodami, ki so shranjene v različnih vodonosnikih, večinoma v kraških masivih ali prodnih nanosih v rečnih dolinah. Če so vodonosniki odprtega tipa, voda na izbranih območjih priteka na površje v obliki izvirov. Hidrološka in geomorfološka raznolikost izvirov je neverjetna, tako kot vsa druga neživa narava. Voda v izvirih je praviloma čistejša kot površinske vode in se velikokrat uporablja za zajetja pitne vode. So pa izviri tudi nenavaden življenjski prostor, neke vrste zatočišče za površinske vrste vodnih organizmov, saj ohranjajo isto temperaturo vode skozi vse letne čase, hkrati pa tudi vrata v podzemni svet ali obratno, pot iz podzemlja. Na predavanju bodo predstavljene biološke in ekološke raziskave izvira Lipnika v dolini reke Radovne, ki v okviru Nacionalnega inštituta za Biologijo in v sodelovanju z Inštitutom Jozef Stefan potekajo že drugo desetletje.