Nazaj na novice

Po konstitutivni seji sveta Javnega zavoda Triglavski narodni park

11.10.2024
Po konstitutivni seji sveta Javnega zavoda Triglavski narodni park
Po preteku mandata članom sveta Javnega zavoda Triglavski narodni park (JZ TNP) v prejšnji sestavi so se novi svetniki danes na Bledu sestali na konstitutivni seji in med drugim sklicali forum zainteresirane javnosti.

Ustanovitelj Javnega zavoda Triglavski narodni park (JZ TNP), vlada Republike Slovenije, je na svoji 114. redni seji 24. julija letos imenovala štiri člane sveta JZ TNP kot predstavnike ustanovitelja in izmed njih tudi predsednika Dušana Vučka, predstavnika pristojnega ministrstva - ministrstva za naravne vire in prostor. 13. septembra letos je bil imenovan oziroma izvoljen enajsti član sveta JZ TNP, s čimer so bili izpolnjeni zakonski pogoji, da je direktor JZ TNP dr. Tit Potočnik sklical konstitutivno sejo.

 

Kdo so novi člani sveta zavoda?

 

V svet JZ TNP so za mandatno dobo štirih let od dne ustanovitvene seje imenovani štirje predstavniki ustanovitelja: ministrstvo za naravne vire in prostor zastopa Dušan Vučko, ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Romana Purkartministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj Igor Isajlovič in ministrstvo za kulturo Miroslav Sodja. Nekateri predstavniki lokalnih skupnosti še niso posredovali podatkov o izbiri, med njimi so Občina Gorje, Občina Kranjska Gora in Občina Bled. Predstavnik Občine Tolmin je Peter Kavčič, Občine Kobarid Pavel Sivec, predstavnica Občine Bovec je Bojana Zorč Kravanja, Občino Jesenice predstavlja Pavel Jamnik, Občino Bohinj Aleš Polanc, podatkov o drugem predstavniku te občine še nismo prejeli.  

 

Predstavnik lastnikov kmetijskih in gozdnih zemljišč občin Bovec, Kobarid in Tolmin je Peter Šorli, predstavnik lastnikov kmetijskih in gozdnih zemljišč občin Bled, Bohinj, Gorje, Jesenice in Kranjska Gora pa je Janez Šimenc. Planinsko zvezo Slovenije zastopa Martin Šolar, Lovsko zvezo Slovenije Peter Belhar, predstavnik zainteresiranih strokovnih oziroma nevladnih organizacij je Tony Mlakar iz organizacije Alpe Adria Green, predstavnik JZ TNP pa je Miha Marolt. Prisotni svetniki so za namestnico predsednika sveta zavoda izvolili Bojano Zorč Kravanja.

 

Direktor JZ TNP dr. Tit Potočnik je novim svetnikom zavoda predstavil kratko poročilo o delovanju JZ TNP in jim pojasnil svoj pogled na bistvene aktivnosti zavoda v prihodnjem obdobju. Med slednjimi je omenil ureditev obiskovanja in ogledovanja naravnih vrednot, povezovanje varstva narave z razvojem v Triglavskem narodnem parku, vključno z ohranjanjem poselitve in ohranjanjem živih planin, porabo sredstev iz 10. in 11. člena Zakona o Triglavskem narodnem parku, varstvo kulturne dediščine, upravljanje z Biosfernim območjem Julijske Alpe in Čezmejnim biosfernim območjem Julijske Alpe, koordinacijo območij PUN Natura 2000, okoljsko vzgojo,…

 

Potrdili rebalans programa dela in finančnega načrta JZ TNP

 

Svetniki so na današnji seji potrdili tudi rebalans programa dela in finančnega načrta JZ TNP. Pri pripravi finančnega načrta JZ TNP so bile upoštevane zakonske podlage, vsebine Načrta upravljanja TNP in Izhodišča za pripravo programa dela in finančnega načrta za leto 2024, posredovana s strani resornega ministrstva januarja letos. Pri pripravi rebalansa pa so bila upoštevana dopolnjena Izhodišča za pripravo programa dela in finančnega načrta za leto 2024, prejeta v letošnjem septembru, in potrebe po prilagoditvi finančnega načrta glede na realizacijo načrtovanih nalog tekom leta ter zaradi popravkov, povezanih s stroški dodatkov za delo v deljenem delovnem času in stroški nadomestil.

 

Skupna vrednost načrtovanih prihodkov JZ TNP za leto 2024 je tako skladno z rebalansom 3.537.352 evrov. Načrtovani odhodki znašajo 3.535.849 evrov (od tega stroški plač s prispevki in drugi izdatki zaposlenim 58 %, stroški blaga, materiala in storitev 33 %, amortizacija in finančni odhodki 1 % ter drugi stroški in drugi odhodki 8 %). Finančni načrt za leto 2024 predvideva, da bo neto poslovni izid tekočega leta izravnan.

 

Svet zavoda je sklical forum zainteresirane javnosti

 

Svet zavoda v novi sestavi je na prvi seji sklical forum zainteresirane javnosti, na katerem bodo vsi, prebivalci in drugi, ki jih Triglavski narodni park zanima, lahko izrazili svoja stališča in poglede do upravljanja z edinim narodnim parkom v Sloveniji. Stališča, pobude in ideje bodo v pomoč pri pripravi novega Načrta upravljanja Triglavskega narodnega parka do leta 2035, katerega priprava se je to poletje začela. Forum zainteresirane javnosti Triglavskega narodnega parka bo predvidoma 19. novembra 2024 v Bovcu z začetkom ob 16. uri. Na njem si tako člani sveta zavoda kot predstavniki upravljavca Triglavskega narodnega parka želimo čim obsežnejšo udeležbo.