Nazaj na novice

Z dogovorom o skupnih pravilih k izboljšanju upravljanja soteskanja

16.10.2024
Z dogovorom o skupnih pravilih k izboljšanju upravljanja soteskanja
Po zaključku soteskarske sezone 2024 je naš zavod organiziral delavnico z izvajalci soteskanja, domačini Loga pod Mangartom ter strokovnimi službami varstva narave in upravljanja obiska.

Celovito upravljanje soteskanja in aktivno sodelovanje vseh se odraža v večji urejenosti dejavnosti soteskanja in manjšem vplivu na življenje domačinov. V prihodnji sezoni si vsi želijo, da bi obstoječi sistem še nadgradili in izboljšali, ker takšen način upravljanja obiska prinaša koristi vsem.

 

Organizirano in vodeno soteskanje v soteskah Fratarice in Predelice prihodnje leto vstopa v tretjo sezono, odkar je Javni zavod Triglavski narodni park (JZ TNP) vzpostavil sistem za celovito upravljanje soteskanja, pri čemer pomemben del predstavljata odredbi Ministrstva za naravne vire in prostor o omejitvah obiskovanja in ogledovanja naravnih vrednot Predilnice in Fratarice. V letu 2024 je soglasje za soteskanje pridobilo 32 izvajalcev soteskanja, z njimi pa je obiskalo soteski Fratarice in Predelice nekaj več kot 10.100 soteskarjev. Dobre štiri petine soteskarjev je obiskalo Fratarico, preostali pa zgornjo ali spodnjo Predelico. Delavnice za pregled pretekle sezone in priprave na sezono 2025 se je udeležilo 25 predstavnikov izvajalcev in strokovnih služb ter domačinov iz Loga pod Mangartom.

 

Katja Gregorič, strokovna sodelavka Javnega zavoda Triglavski narodni park (JZ TNP), je po zaključku delavnice povedala: "Soteski Fratarice in Predelice v Logu pod Mangartom ležita v 3. varstvenem območju Triglavskega narodnega parka in sta edini soteski v primorskem delu narodnega parka, v katerih je dovoljeno soteskanje. Fratarica sodi med najbolj množično obiskane lokacije za soteskanje, Predelica pa velja za eno najbolj zahtevnih soteskarskih lokacij. Pogoji za pridobitev soglasja za izvajalce soteskanja ter omejitev največjega dnevnega števila obiskovalcev pomembno prispevajo k ohranjanju narave, kakovosti življenja prebivalcev in doživetja obiskovalcev, kar so tudi cilji narodnega parka." Gregorič dodaja, da tovrstna srečanja omogočajo izmenjavo različnih znanj in izkušenj ter prispevajo h krepitvi odnosov med različnimi deležniki.

 

Igor Černuta, predsednik krajevne skupnosti Log pod Mangartom, je povedal: "Log pod Mangrtom leži v narodnem parku in zato je domačinom pomembno, da Javni zavod Triglavski narodni park aktivno in v sodelovanju z domačini upravlja s soteskami Fratarice in Predelice. Stanje se je v zadnjih dveh letih izboljšalo, si pa želimo, da skupaj z izvajalci naredimo več za naravo in domačine. Zavedati se moramo, da sta ti dve soteski dragulj v parku in nadstandard, ki ga želimo ohraniti za naše zanamce."

 

Samo Leštan, predsednik Soteskarske zveze Slovenije, je povedal: "Soteskanje je dejavnost, ki ima v Logu pod Mangartom izredno dobre pogoje. Zaradi omejitev, ki smo jih postavili skupaj s parkom in domačini, je stanje v obeh soteskah boljše, vendar imamo še prostor za izboljšave v prihodnji sezoni. Ključno je, da se vsi izvajalci držimo pravil in s tem dvigujemo standarde soteskanja. Le tako bomo pri domačinih dobro sprejeti in našim gostom dokazali, da smo zaupanja vredne agencije. Tovrsten način sodelovanja s parkom je lahko vzgled v Dolini Soče za upravljanje rekreativnih dejavnosti v naravi."

 

 

Soteskanje v Triglavskem narodnem parku zahteva dodatno mero odgovornosti in skrbnosti s skupnim ciljem ohranjanja kakovosti območja za naravo in ljudi.

 

V letu 2023 je JZ TNP v sodelovanju z Razvojno zadrugo Mangrt, Krajevno skupnostjo Log pod Mangrtom, GIZ raftarjev dolina Soče, Soteskarsko zvezo Slovenije in Občino Bovec pripravil prijavno aplikacijo za organizirano in vodeno soteskanje v soteskah Fratarice in Predelice. Aplikacija je namenjena izvajalcem soteskanja, ki morajo, tako kot že zadnjih 13 let, za izvajanje dejavnosti soteskanja najprej pridobiti soglasje JZ TNP.

 

Ministrstvo za naravne vire in prostor je na podlagi strokovne ocene ogroženosti, s katero je bila določena nosilna zmogljivost, sprejelo dve odredbi, ki vključujeta tudi predloge vseh deležnikov. Omejitve, ki jih prinašata odredbi, so opredeljene za posamezna časovna obdobja v sezoni soteskanja, nanašajo pa se na ure vstopa v soteski, velikost skupine in na največje dovoljeno število soteskarjev na dan.

 

Sredstva, zbrana s pristojbinami, JZ TNP namenja za vzdrževanje infrastrukture, kot so urejanje dostopnih poti ter vstopnih in izstopnih točk, parkirišča, sanitarije, prostor za preoblačenje soteskarjev, vzdrževanje sidrišč, delovanje prijavne aplikacije, informiranje in komuniciranje.