Nazaj na novice

Prejeli smo kar dve letošnji slovenski nagradi Natura 2000

17.10.2024
Prejeli smo kar dve letošnji slovenski nagradi Natura 2000
Javni zavod Triglavski narodni park (JZ TNP) je sinoči prejel dve slovenski nagradi Natura 2000 - v kategorijah varstvo vrst in habitatnih tipov ter komunikacijske akcije za območja Nature 2000.

Obe nagradi, podeljeni sinoči na Bledu, sta plod dela devetih projektnih partnerjev v projektu VrH Julijcev - Izboljšanje stanja vrst in habitatnih tipov v Triglavskem narodnem parku, ki se je zaključil lani. To je že tretja nagrada za JZ TNP, odkar podeljujejo nagrado. Sicer pa je izkupiček Javnega zavoda Triglavski narodni park na letošnji slovenski nagradi Natura 2000, ki jo v LIFE integriranem projektu za okrepljeno upravljanje Nature 2000 v Sloveniji (LIFE-IP NATURA.SI) podeljujejo že drugič, kar štiri prijave med finalisti in dve med nagrajenci za primere dobrih praks z dolgoročnimi učinki.

 

Devetčlanska strokovna žirija, ki je ocenjevala 18 prijav v šestih kategorijah, je pri mirnih območjih izpostavila, da so projektni partnerji pokazali, da je z usklajenim in premišljenim komuniciranjem ter povezovanjem vseh deležnikov mogoče omejitev prikazati na pozitiven način. Mirna območja so tako postala primer zagotavljanja miru za naravo, ki jo imajo obiskovalci radi in so zanjo pripravljeni prilagoditi svoje navade. Celoten projekt VrH Julijcev, ki je eden od dveh zmagovalcev v kategoriji varstvo vrst in habitatnih tipov, je po mnenju strokovne žirije izjemno obsežen za relativno kratko obdobje ter hkrati s konkretnimi in merljivimi cilji. Velikost projektnega konzorcija je predstavljala po eni strani prednost, hkrati pa veliko mero usklajevanja in sodelovanja za doseganje ciljev varstva narave.

 

Direktor JZ TNP dr. Tit Potočnik je ob prejemu nagrade povedal: "V imenu Javnega zavoda Triglavski narodni park se zahvaljujem strokovni žiriji, ki je prepoznala rezultate našega dela kot pomembne za primere dobrih praks z dolgoročnimi učinki v varstvu narave. Upravljanje edinega narodnega parka v Sloveniji je po eni strani privilegij, po drugi pa velika odgovornost, zato ima že tretja slovenska nagrada Natura 2000 še posebej velik pomen."

 

Vodja projekta VrH Julijcev in vodja oddelka za varstvo narave v JZ TNP Andrej Arih je na podelitvi povedal: "Obe nagradi sta pohvala in zahvala partnerjem projekta VrH Julijcev in številnih, ki so sodelovali pri uresničevanju zastavljenih ciljev. Največja pridobitev pa so nova znanja in spoznanja za izboljšanje sodelovanja različnih področij, ki se vsakodnevno prepletajo pri delu v parku. Le s sodelovanjem lahko ohranjamo naravo našega edinega narodnega parka in s tem varujemo naravno in kulturno dediščino za prihodnje generacije."

 

Slovenska nagrada Natura 2000 – z dobrimi praksami in s sodelovanjem do rezultatov pri varovanju narave

 

Na letošnjo slovensko nagrado Natura 2000, ki izpostavlja primere dobrih praks varstva narave z dolgoročnimi učinki, so v šestih kategorijah prejeli 18 prijav za obdobje zadnjih pet let. V začetku oktobra so razglasili finaliste, ki jih je izbrala devetčlanska strokovna žirija. Prijave so izkazovale zelo jasne cilje varstva narave in njihovo doseganje na terenu, zato je žirija imela izjemno zahtevno nalogo. Devet zmagovalcev bodo razglasili na turneji po Sloveniji, ki poteka v oktobru in novembru.

 

Javni zavod Triglavski narodni park si v kategoriji komunikacijske akcije za območja Nature 2000 deli prvo mesto z Javnim zavodom Kozjanski park s prijavo Prireditev Praznik kozjanskega jabolka. Prav tako sta dva zmagovalca v kategoriji varstvo vrst in habitatnih tipov na območjih Nature 2000 v Sloveniji. To dokazuje izjemno kakovost prijav in uspešnost izvedenih aktivnosti na terenu. Javni zavod Triglavski narodni park se je poleg dveh prvih mest uvrstil tudi med finaliste s prijavama: 1- Odkritje več kot 6.500 let starih debel med obnovo kalov v Čadrgu v okviru projekta VrH Julijcev v kategoriji inovativni dosežki znanosti za Naturo 2000 ter 2- Sodelovanje z organizacijami in lastniki zemljišč pri obnovi kalov v projektu VrH Julijcev v kategoriji sodelovanje. Javni zavod Triglavski narodni park je slovensko nagrado Natura 2000 prejel tudi v letu 2022.

 

Maja Cipot, vodja LIFE integriranega projekta za okrepljeno upravljanje Nature 2000 v Sloveniji (LIFE-IP NATURA.SI) na Ministrstvu za naravne vire in prostor: "Letos obeležujemo v Sloveniji 20 let Nature 2000, ki smo jo na podlagi strokovnih podatkov razglasili ob vstopu v Evropsko unijo. V tem času smo ustvarili vrsto dobrih praks varstva narave v Naturi 2000. S slovensko nagrado Natura 2000 smo letos omogočili prijave za aktivnosti zadnjih pet let, pri nagradi v letu 2022 pa za zadnjih 18 let. S tem ne samo pokažemo, kaj je mogoče doseči z dobrim načrtovanjem, sodelovanjem in odgovornim delom – ampak tudi delimo dobre prakse. Projekt VrH Julijcev je bil izjemno obsežen v nalogah, koordinaciji s partnerji in v zahtevnosti nalog varstva narave. Pomen projekta potrjujeta dve nagradi – njegova največja vrednost pa je v standardih, ki jih postavlja v varstvu narave pri sodelovanju z deležniki."

 

Besedilo je povzeto po sporočilu za medije, kjer si lahko preberete tudi predstavitvi zmagovalnih prijav.