Nazaj na novice

S srečanja italijanskih Unescovih biosfernih območij

23.10.2024
S srečanja italijanskih Unescovih biosfernih območij
Direktor Javnega zavoda Triglavski narodni park (JZ TNP) dr. Tit Potočnik se je pred nedavnim udeležil 5. srečanja italijanskih biosfernih območij, kjer je zastopal Čezmejno biosferno območje Julijske Alpe.

Srečanje je ta mesec potekalo v italijanskem Narodnem parku Appennino Tosco Emiliano. Udeleženci so se pogovarjali predvsem o temah, kot so upravljanje biosfernih območij, kazalniki trajnostnosti in komunikacijske strategije. Cilj tega in podobnih srečanj je doseganje skupnih ciljev in določanje ukrepov v okviru Unescovega programa Človek in biosfera, katerega namen je ravnovesje med  človekom in naravo.

 

Direktor JZ TNP dr. Tit Potočnik je prvi dan srečanja v uvodu nagovoril udeležence kot predstavnik letos poleti razglašenega Čezmejnega biosfernega območja Julijske Alpe, ki ga je zastopal skupaj s predstavniki italijanskega Naravnega parka Julijsko predgorje, ki upravlja z italijanskim Biosfernim območjem Julijske Alpe.

 

Na srečanju so se zvrstile številne predstavitve in okrogla miza o upravljanju biosfernih območij. Posebno pozornost so gostje namenili predstavitvi Čezmejnega območja Julijske Alpe, ki ga tvorita slovensko in italijansko biosferno območje, oba z imenom Julijske Alpe. Ob predstavitvi so udeleženci sadove novinca v programu Človek in biosfera spoznavali tudi preko okušanja tipičnih lokalnih izdelkov in spoznavanja dobrih praks s tega območja.

 

Kot je povedal direktor JZ TNP dr. Tit Potočnik, so se predstavniki slovenske in italijanske strani z Unescovo pisarno v Benetkah ter slovenskim Uradom za Unesco dogovorili za poseben dogodek ob letošnji razglasitvi Čezmejnega biosfernega območja Julijske Alpe, ki naj bi ga pripravili decembra v Benetkah.

 

Predavanje italijanskega klimatologa Luce Mercallija pa je predstavnike Čezmejnega biosfernega območja Julijske Alpe spodbudilo k razmišljanju o skupnem projektu, v katerem bi poleg obeh upravljavcev omenjenih biosfernih območij pod okriljem Unesca sodelovala tudi ta italijanski klimatolog in njegovi kolegi na slovenski strani.