Novice

26.02.2024

Po javni obravnavi predlogov odredb za soteskanje

Na portalu eUprava je objavljen odziv na pripombe in predloge iz javne obravnave predloga Odredbe o omejitvah obiskovanja in ogledovanja naravne vrednote Fratarica in predloga Odredbe o omejitvah obiskovanja in ogledovanja naravne vrednote Predilnica (Predelica).

22.02.2024

Vse bolj pestro obeleževanje 100-letnice

Dogodke, ki obeležujejo 100-letnico podpisa zakupne pogodbe za Alpski varstveni park, predhodnik Triglavskega narodnega parka, poleg našega zavoda pripravljajo številne druge organizacije. Tokrat so jubilej z odprtjem razstave o vodi obeležili v Zeleni hiši v Kobaridu.

21.02.2024

Mladi nadzorniki na zimskem pohodu

Tudi letos nadaljujemo s pestrim programom Mladi nadzornik, ki poteka pod okriljem Europarcovega programa Junior Ranger. Otroci so se pod vodstvom naših sodelavcev prejšnji teden med drugim naužili lepih razgledov z Vogarja, starejši od 11 let pa so se družili tudi v kinu.

19.02.2024

Raziskava o mnenju ljudi o Triglavskem narodnem parku

Univerzi Cambridge in Warvick iz Velike Britanije sta leta 2022 v sodelovanju z različnimi upravljavci evropskih zavarovanih območij izvedli anketo na podlagi strukturiranega vprašalnika, ki so ga izpolnjevali tudi prebivalci Triglavskega narodnega parka in njegovega zaledja.

16.02.2024

Naravovarstveni nadzorniki izpopolnjevali znanje prve pomoči

Delo naravovarstvenih nadzornikov Triglavskega narodnega parka je zelo raznoliko in zahtevno, zato morajo svoja znanja in veščine pogosto uriti. Tokratno izobraževanje je bilo namenjeno obnavljanju znanja prve pomoči.

14.02.2024

Z mednarodnega dogodka ob 100-letnici v Bohinju

Na mednarodnem dogodku, ki je danes potekal v Stari Fužini v Bohinju, smo opozorili na varen in odgovoren obisk Triglavskega narodnega parka in na njegovo zgodovino ter podpisali pismo o nameri o pobratenju z narodnim parkom Valley of Flowers iz Indije.

07.02.2024

Pred slovenskim kulturnim praznikom

Jutri, 8. februarja, praznujemo Prešernov dan oziroma slovenski kulturni praznik. V Javnem zavodu Triglavski narodni park (JZ TNP) prebivalce in obiskovalce vabimo, da vse dni v letu, še posebej pa jutrišnji praznični dan, preživijo kulturno.

05.02.2024

Z letošnjega sejma Alpe-Adria

Tudi na letošnjem sejmu Alpe-Adria, ki je potekal prejšnji teden v Ljubljani, so bili predstavniki Triglavskega narodnega parka in Biosfernega območja Julijske Alpe. Predstavljali so svoje kakovostne izdelke in opozarjali na odgovoren obisk gora.

02.02.2024

Predloga odredb za soteskanje v javni obravnavi

Predloga odredb za soteskanje v soteskah Fratarica in predelica sta v javni obravnavi. Komentar na predloga odredb je možno oddati do 15. februarja 2024.

02.02.2024

Kaj so povedali udeleženci foruma?

Na 4. forumu zainteresirane javnosti Triglavskega narodnega parka, ki je potekal v sredo, 24. januarja 2024, je več kot 70 udeležencev podalo različna mnenja, stališča, vprašanja in pobude.

01.02.2024

Pred letošnjim svetovnim dnevom mokrišč

Vsako leto 2. februarja obeležujemo svetovni dan mokrišč. Letošnja tema je Življenjska povezanost mokrišč in ljudi. Zdrava mokrišča, med katere sodijo na primer tudi visoka barja v Triglavskem narodnem parku, so med drugim pomembna tudi za blaginjo ljudi.

26.01.2024

Posebna poštna znamka, razglednica in razstava ob 100-letnici prvega zavarovanega območja

Na uvodnem dogodku ob 100-letnici ustanovitve prvega zavarovanega območja na slovenskem ozemlju je danes na Bledu v Infocentru Triglavska roža potekala predstavitev priložnostne znamke Pošte Slovenije, jubilejne razglednice in odprtje razstave znamk in razglednic.