Novice

22.03.2024

Popravek razpisa za kmetijstvo in podeželje na območju TNP 2024

Javni zavod Triglavski narodni park je 22. 3. 2024 na svoji spletni strani objavil Popravek javnega razpisa za dodeljevanje pomoči za ohranjanje in razvoj kmetijstva ter podeželja na območju Triglavskega narodnega parka v letu 2024.

21.03.2024

Ob mednarodnem dnevu gozdov opozarjamo na mirna območja

Gozd pokriva dve tretjini površine Triglavskega narodnega parka. Ob današnjem mednarodnem dnevu gozdov poudarjamo, kako pomembno pri upravljanju z gozdovi je upoštevanje in usklajevanje različnih vlog gozda in opisujemo, čemu so namenjena mirna območja.

20.03.2024

Čim manj motenj za divjega petelina v obdobju parjenja

Pomlad je čas rastitve divjega petelina. V tem obdobju je še posebej občutljiv na motnje v okolju, ki lahko pomembno vplivajo na njegovo razmnoževanje. Marsikaj za ohranjanje divjega petelina v Triglavskem narodnem parku lahko storimo obiskovalci sami.

19.03.2024

Petim občinam TNP predana električna vozila za prevoze prebivalcev

Pet električnih kombi vozil, ki jih je nabavil Javni zavod Triglavski narodni park (JZ TNP), bo po današnji uradni predaji, ki je potekala v Tolminu, služilo za javne prevoze prebivalcev v parkovnih občinah Tolmin, Kobarid, Bovec, Kranjska Gora in Bohinj.

18.03.2024

S predstavitve nove knjige Planšarstvo v Bohinju

Za nami je predstavitev nove knjige o bohinjskem planšarstvu v Centru TNP v Stari Fužini. Veseli smo, da je bila z nami tudi avtorica Anka Novak, ki je z obiskovalci obujala spomine na svoje dni v bohinjskih planinah. Izjemno velik obisk dogodka pa je pokazal, da gre za vsebino, ki je Bohinjcem blizu in jo znajo ceniti.

14.03.2024

Novosti za soteskarsko sezono 2024 v Fratarici in Predelici v Logu pod Mangrtom

Soglasje Javnega zavoda Triglavski narodni park (JZ TNP), uporaba prijavne aplikacije in plačilo pristojbine pred izvajanjem soteskanja v soteskah Fratarica in Predelica v Logu pod Mangrtom bodo obvezni tudi v letošnji sezoni. Novost pa so omejitve obiskovanja, ki jih v ti dve soteski prinašata odredbi ministrstva.

13.03.2024

Naši sodelavci na tednu YPAC v Kamniku

YPAC (Youth Parliament to the Alpine Convention) je simulacija parlamenta, v kateri sodelujejo dijaki srednjih šol. Tokratni dogodek za promocijo Alpske konvencije in njenih ciljev gostijo kamniški srednješolci, naši sodelavci pa so jim včeraj pri tem pomagali.

06.03.2024

Na ITB Berlin o 100-letnici in novem sodelovanju

Na vodilnem svetovnem turističnem sejmu ITB Berlin, ki poteka do jutri, se je sinoči odvijal slovenski večer s poudarkom na obeleževanju 100-letnice prvega zavarovanega območja pri nas. Ob tem sta vodstvi našega narodnega parka in nemškega Narodnega parka Berchtesgaden podpisali pismo o nameri o sodelovanju med parkoma.

05.03.2024

Razpis za kmetijstvo in podeželje na območju TNP 2024

Javni zavod Triglavski narodni park je 4. 3. 2024 na svoji spletni strani objavil Javni razpis za dodeljevanje pomoči za ohranjanje in razvoj kmetijstva ter podeželja na območju Triglavskega narodnega parka v letu 2024.

04.03.2024

Nabiranje semen za semensko banko v TNP

Priprave na letošnje dejavnosti projekta LIFE FOR SEEDS so v polnem teku. Naša sodelavka je v članku za spletno stran projekta opisala obsežna dela, ki so jih sodelavci projekta in drugi v Triglavskem narodnem parku opravili v lanskem letu.

01.03.2024

Predstavili rezultate projekta LIFE Lynx

V Infocentru Triglavska roža na Bledu je včeraj potekala predstavitev rezultatov projekta LIFE Lynx, ki se zaključuje. Skrb za rise se bo kljub temu nadaljevala, med drugim tudi v okviru novega projekta, imenovanega ExtremePredator.

28.02.2024

Na delovnem srečanju v nemškem Narodnem parku Berchtesgaden

Narodni park Berchtesgaden je edini nemški narodni park v Alpah. Naši sodelavci so ga obiskali in se z njegovimi upravljavci pogovarjali o sodelovanju med parkoma oziroma med biosfernima območjema, katerih osrčje predstavljata parka.