Nazaj na novice

Z letošnjega memoriala Danilo Re

23.01.2024
Z letošnjega memoriala Danilo Re
V avstrijskem Narodnem parku Kalkapen se je v nedeljo zaključil 28. memorial Danilo Re, ki je potekal od 18. januarja. Na njem so že tradicionalno sodelovali tudi predstavniki Triglavskega narodnega parka.

Naši sodelavci iz Javnega zavoda Triglavski narodni park (JZ TNP) so skupaj s predstavniki italijanskega Naravnega parka Julijsko predgorje tvorili ekipo Čezmejne ekoregije Julijske Alpe. Prvi dan so udeleženci memoriala opravili trening v pravem snežnem metežu, nato pa so poslušali zanimiva predavanja o monitoringu v zavarovanih območjih. V športna tekmovanja, ki običajno tvorijo osrednje dogajanje memoriala, je tokrat posegla tehnična težava na žičnici in so odpadla. So se pa ekipe sodelujočih pomerile v izvirnosti svojih predstavitev, za kar si je ekipa naših predstavnikov prislužila izvrstno 3. mesto.  

 

V spomin na naravovarstvenega nadzornika

 

Memorial Danilo Re je mednarodni športni dogodek, ki poteka v spomin na italijanskega naravovarstvenega nadzornika in strokovnjaka za botaniko Danila Reja, ki je umrl v nesreči pri delu leta 1995. V počastitev njegove dediščine je bilo leta 1996 prvič organizirano športno tekmovanje za nadzornike parkov dežele Piemont.

 

Pozneje je bil dogodek, ki mu je bil dodan še tematski seminar, razširjen in odprt za narodno in mednarodno sodelovanje, dopolnili pa so ga še z generalno skupščino mreže zavarovanih območij v Alpah, imenovano Alparc.

 

Prisluhnili izkušnjam o delu naravovarstvenih nadzornikov v Triglavskem narodnem parku

 

Memorial Danilo Re je največje srečanje nadzornikov in upraviteljev alpskih parkov, ki dan za dnem skrbijo za ohranjanje in varovanje biotske raznovrstnosti v Alpah. Za delavce zavarovanih območij v Alpah je dogodek priložnost za medsebojno spoznavanje, izmenjavo izkušenj in prizadevanje za uresničevanje skupnih ciljev vseh skupnosti, ki skrbijo za alpska zavarovana območja. Tako so na primer udeleženci letos prisluhnili izkušnjam naravovarstvenih nadzornikov v Triglavskem narodnem parku, o čemer je predaval naš sodelavec Miha Marolt.