Nazaj na novice

Poletni tabor TNP 2024 – Mladi nadzorniki na Uskovnici

10.07.2024
Poletni tabor TNP 2024 – Mladi nadzorniki na Uskovnici
Otroci iz programa Mladi nadzornik so na taboru na Uskovnici. Spoznavajo Triglavski narodni park, raziskujejo travnike, osvajajo vrhove, se kopajo v Bohinjskem jezeru in uživajo v družbi vrstnikov.

Tabor v okviru programa Mladi nadzornik se je začel včeraj, v torek, 9. julija 2024, in bo potekal do petka, 12. julija 2024. Je brezplačen in namenjen otrokom, ki v okviru Skupnosti šol Biosfernega območja Julijske Alpe sodelujejo v omenjenem programu. Učenci na različne načine spoznavajo  naravni svet s poudarkom na varovanju narave in ohranjanju vrst ter njihovega življenjskega prostora.

 

Sodelavci Javnega zavoda Triglavski narodni park (JZ TNP) otrokom predstavljamo svoje delo in jim razkrivamo marsikatero skrivnost tega čudovitega območja. »Naravo bomo opazovali tudi ponoči. Še prej bomo spoznali veščine, potrebne za varno gibanje v gorskem svetu. Dejavnosti na taboru od udeležencev zahtevajo veliko mero vzdržljivosti pri pohodništvu, zanimanje za znanost, naravo, kulturno dediščino in Triglavski narodni park,« poudarja vodja tabora Mojca Pintar, ki je v Javnem zavodu Triglavski narodni park (JZ TNP) zadolžena za področje okoljske vzgoje.

 

Včeraj so se udeleženci tabora zbrali pred Centrom Triglavskega narodnega parka Bohinj, tam odložili prtljago in se odpravili na pohod s spoznavanjem travnikov. Pot jih je vodila skozi korita Mostnice in dolino Voje do Koče na Uskovnici. Popoldanske dejavnosti so bile namenjene medsebojnemu spoznavanju preko družabnih in športnih iger, saj udeleženci prihajajo iz celotnega Biosfernega območja Julijske Alpe.

 

Od nabiranja semen do kopanja v Bohinjskem jezeru

 

Današnje dopoldne otroci preživljajo na planini Uskovnica, kjer nabirajo semena za obnovo travnikov. Poleg obnove naravovarstveno pomembnih travnikov je eden izmed osrednjih ciljev projekta Life for Seeds, pod okriljem katerega poteka tabor, vzpostavitev največje semenske banke divjih rastlin v Sloveniji. Popoldne se bodo odpravili na planino Zajamniki, kjer bodo spoznavali travnike z rastlino, imenovano navadni volk. Ob poti bodo imeli priložnost tudi občudovati razglede na Julijske Alpe. Po povratku v kočo in večerji se bodo poučili, kako se v gore odpraviti varno. Jutri se bodo udeleženci tabora po zgodnjem zajtrku sprehodili do planine Konjščica, kjer si bodo ogledali rastlinstvo na pašniku, ki ga obnavljamo. Če jim bo vreme naklonjeno, bodo skušali osvojiti vsaj en okoliški vrh. Njihov večer bo na Uskovnici popestril večerni kino.

Petkovo dopoldne bo zaznamovano z delavnico z zanimivim naslovom "Volk iz nahrbtnika". Otroci bodo s strokovnimi sodelavci Biotehniške fakultete preverili, katere didaktične pripomočke skriva njihov nahrbtnik. Zatem se bodo vrnili v dolino in se odpravili na kopanje v Bohinjskem jezeru. Za pozno popoldne pa ob zaključku tabora pripravljajo še skupni program za starše in sodelujoče pri organizaciji tabora.

 

Poleg vodje tabora Mojce Pintar pri izvedbi tabora sodelujejo še naravovarstveni nadzornik Jernej Legat, strokovna sodelavka Tanja Menegalija, ki predstavlja projekt Life for Seeds, sodelavka JZ TNP Maja Fajdiga Komar in drugi sodelavci Triglavskega narodnega parka.

 

Pod okriljem projekta Life for seeds

 

Tokratni tabor organiziramo v okviru projekta LIFE FOR SEEDS Ohranjanje prioritetnih travniških habitatnih tipov v Sloveniji z vzpostavitvijo semenske banke in obnovo in situ (LIFE20 NAT/SI/000253). Projekt želi pomagati travnikom, kjer raste veliko različnih vrst rastlin, ki so pomembne za naravo in so del posebnih območij Natura 2000 v Sloveniji. Veliko teh travnikov izginja zaradi preveč intenzivnega kmetijstva in ker jih ljudje ne obdelujejo več. Zato bomo v okviru projekta zbrali 12.000 vzorcev semen iz 300 različnih vrst rastlin na 21 območjih po vsej Sloveniji in jih shranili v dveh semenskih bankah. Poleg tega bomo obnovili 74,1 hektarjev travnikov z uporabo semen iz teh bank in spremljali uspeh obnove. Tudi mladi nadzorniki bodo pomagali pri tem.