Nazaj na novice

S posveta o upravljanju z gamsom v SZ Sloveniji v Trenti

05.09.2024
S posveta o upravljanju z gamsom v SZ Sloveniji v Trenti
O izzivih upravljanja s populacijo gamsa v severozahodni Sloveniji so se udeleženci, med katerimi so bili predvsem lovci, v Trenti pogovarjali konec prejšnjega meseca.

V petek, 30. avgusta, je v Trenti potekal posvet o izzivih upravljanja s populacijo gamsa v severozahodni Sloveniji. Namenjen je bil strokovni javnosti, med udeleženci so bili predvsem lovci. Dr. Boštjan Pokorny s Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem je uvodoma predstavil stanje populacij gamsa v Evropi in Sloveniji v luči vpliva okoljskih dejavnikov in medvrstnih odnosov na vitalnost populacij. Mag. Iztok Koren iz Zavoda za gozdove Slovenije  je spregovoril o elementih kontrolne metode pri upravljanju s populacijami gamsov na območju severozahodne Slovenije. Monitoring gamsa v Triglavskem lovsko upravljavskem območju je predstavil Tilen Hvala iz Lovske zveze Slovenije, Peter Razpet iz Zavoda za gozdove Slovenije pa je spregovoril o gospodarjenju s populacijo gamsa v Triglavskem lovsko upravljavskem območju.  

 

Naš sodelavec Sašo Hrovat, vodja Naravovarstveno nadzorne službe v Javnem zavodu Triglavski narodni park (JZ TNP) je govoril o upravljanju s populacijo gamsa v Lovišču s posebnim namenom (LPN) Triglav. Po zadnjih podatkih na tem območju živi okoli 1800 gamsov, pri čemer se številčnost populacije bistveno ne spreminja v zadnjem času, enako velja za neto telesno težo odstreljenih gamsov. Tako kažejo podatki za celoten LPN Triglav, čeprav so opažanja z različnih revirjev raznolika. Kot je poudaril Hrovat, grožnje za populacijo gamsa na tem območju Slovenije predstavljajo človekove motnje oziroma prostočasne dejavnosti, podnebne spremembe, bolezni, izguba oziroma sprememba habitata in kompeticija z navadnim jelenom.

 

Med razpravo in izmenjavo mnenj so udeleženci omenjali potrebo po poenotenju spremljanja populacije in med drugim redna enkrat letna srečanja glede monitoringov ter sodelovanje z italijanskimi pristojnimi službami. Če bodo razmere dopuščale, bo Javni zavod Triglavski narodni park skupni monitoring gamsa za predstavnike LPN Triglav in okoliških lovskih družin organiziral že to jesen.

 

Fotografije s posveta: Iztok Koren