Nazaj na novice

Uspešen začetek mednarodnega projekta LiveAlpsNature

15.09.2024
Uspešen začetek mednarodnega projekta LiveAlpsNature
2. in 3. septembra je v Nemčiji v Immenstadtu potekalo uvodno srečanje projekta LiveAlpsNature (Interreg Alpine Space program). Zbralo se je vseh 12 projektnih partnerjev.

Vroče točke biodiverzitete, turizem in aktivnosti na prostem – kako gre to skupaj? To je izziv za zavarovana območja Alp (ang. APA - Alpine Protected Areas), ki pokrivajo 30 % alpskega ozemlja in s katerim se želi soočiti projekt LiveAlpsNature.

 

Projekt, ki se je uradno začel 1. septembra in bo trajal do avgusta 2027, si prizadeva spodbujati varstvo biotske raznovrstnosti v zavarovanih območjih Alp z usmerjanjem k trajnostnim, zdravju prijaznim dejavnostim v naravi (ang. NBA - nature-based activities).


Ekološko občutljiva alpska območja so izpostavljena preobremenjenosti in dejavnostim v naravnem okolju, kar vpliva na živalske in rastlinske vrste z drobitvijo ali uničenjem njihovih habitatov. Izguba biotske raznovrstnosti zaradi dejavnosti v naravi (NBA) je trend, ki ga opažamo po celotnih Alpah in za katerega so potrebne rešitve na ravni regije. Projekt LiveAlpsNature analizira vpliv dejavnosti, povezanih z naravo, na biotsko raznovrstnost v Alpah, razvija inovativne rešitve, prijazne do biotske raznovrstnosti za dejavnosti v naravi (NBA), ter nato neposredno izvaja, ocenjuje in izboljšuje te rešitve v zavarovanih območjih Alp in zunaj njih.


S sodelovanjem lokalnih deležnikov LiveAlpsNature obravnava tudi vedno večji pritisk turizma z usmerjanjem k dolgoročnim spremembam vedenja, da bi zmanjšali vplive na biotsko raznovrstnost in ustvarili trajnostne dejavnosti v naravnem okolju.


Med dvodnevnim srečanjem se nas je zbralo vseh 12 projektnih partnerjev, da bi predstavili tri glavne delovne sklope in dodatno izpopolnili projektni načrt dela. Po produktivnih pisarniških sejah se je dogodek zaključil z ekskurzijo v bližnji naravni park Nagelfluhkette, kjer so udeleženci pridobili dragocene vpoglede v digitalni sistem upravljanja obiskovalcev parka. To je pripomoglo k spodbujanju tako teoretične kot praktične izmenjave o tej pomembni temi ter podprlo osrednji cilj projekta – trajnost v alpskem turizmu.