Nazaj na novice

Nova šola v Reziji bo poudarjala sožitje človeka in narave

17.09.2024
Nova šola v Reziji bo poudarjala sožitje človeka in narave
Čezmejno biosferno območje Julijske Alpe bo kmalu bogatejše za šolo, ki jo začenjajo graditi v Reziji na italijanski strani območja. V njej bo poudarek na vsebinah Unescovih biosfernih območjih.

Direktor Javnega zavoda Triglavski narodni park (JZ TNP) dr. Tit Potočnik se je včeraj udeležil slovesnosti ob položitvi temeljnega kamna za gradnjo šole v Reziji, ki bo pomembna pridobitev v skupnosti in bo med drugim poudarjala vsebine Unescovega programa Človek in biosfera. Znotraj tega programa deluje po svetu več kot 750 biosfernih območij. Med njimi sta tudi italijansko Biosferno območje Julijske Alpe, katerega osrednji del predstavlja Naravni park Julijsko Predgorje, in slovensko Biosferno območje z istim imenom, katerega srce je Triglavski narodni park. Kot je znano, obe omenjeni Unescovi območji od avgusta dalje tvorita tudi Čezmejno biosferno območje Julijske Alpe.

 

V novi šoli tudi prostori za skupnost

 

Nova šola v Reziji bo po poročanju italijanskega spletnega časopisa Nordest24 stala okoli dva milijona evrov. Stavba bo nadomestila zavod, zgrajen po potresu leta 1976, ki je bil zasnovan za približno 180 učencev, vendar ga zdaj obiskuje le 54 šolarjev. V novem objektu bodo potekale predšolska vzgoja, osnovna in srednja šola, imel pa bo tudi jedilnico in skupne prostore, ki jih bo lahko uporabljala celotna skupnost.

 

Poleg direktorja JZ TNP dr. Tita Poročnika so se slovesnosti ob položitvi temeljnega kamna udeležili tudi županja Rezije Anna Micelli, predstavniki Furlanije – Julijske krajine, direktor Naravnega parka Julijsko predgorje Stefano Santi, predstavniki Občine Bovec in drugih okoliških občin, videmski nadškof monsinjor Riccardo Lamba pa je objekt blagoslovil.

 

Učenci bodo poglobljeno spoznavali zaščiteno območje

 

Kot so poudarili govorci na prireditvi, ne gre zgolj za infrastrukturno pridobitev, pač pa tudi za naložbo v prihodnost gorskih območij s ciljem, da bi nove generacije lahko ostale ter uspešno delale in živele v svojem okolju. Obenem pa bo šola posebnega pomena tudi zato, ker bo kot prva v Furlaniji – Julijski krajini vključena v Unescov medvladni program Človek in biosfera, v okviru katerega delujejo Unescova biosferna območja. V praksi to pomeni, da se bodo učenci pobliže spoznavali z edinstveno in zaščiteno naravo in do nje vzpostavljali poseben odnos.

 

Naslovna fotografija je simbolična
Fotografiji s prireditve: arhiv Občine Rezija in Naravnega parka Julijsko predgorje