Nazaj na novice

Z Europarcove konference čezmejnih zavarovanih območij

18.09.2024
Z Europarcove konference čezmejnih zavarovanih območij
Naši sodelavci so se vrnili z letošnje konference čezmejnih območij Federacije Europarc, ki je potekala na Finskem in Norveškem in je bila namenjena načrtovanju v luči podnebnih sprememb.

Tema letošnjega srečanja, podnebne spremembe v zavarovanih območjih in njihov vpliv na načrtovanje upravljanja, je bila v ospredju programa ves čas dogodka. Naši sodelavci so spoznali številne dobre prakse prilagajanja in re-naturalizacije, med drugim tudi delovni okvir RAD (resist, accept, direct), ki ga razvijajo zavarovana območja Združenih držav Amerike in ga kot dobro prakso povzemajo v čezmejnem območju Haldi. Na terenskih obiskih ogledih so se udeleženci seznanili z usmerjanjem obiskovanja v čezmejnem območju Haldi in spoznali delovanje njihove mobilne aplikacije za pametne mobilne naprave, ki kot avdio vodnik informira obiskovalca o naravnih posebnostih ob parkovni poti.

 

S seboj odnesli bohinjski sir

 

Srečanju je prisostvovalo več kot 40 udeležencev iz 10 čezmejnih območij. Udeleženci niso spoznavali samo čezmejnega območja, kjer je potekalo dogajanje, pač pa so na izviren način – s pokušino lokalnih izdelkov, ki so jih  prinesli s seboj – spoznavali tudi značilnosti drugih čezmejnih območij. Za radovedne: naši sodelavci so se predstavili z bohinjskim sirom.

 

Javni zavod Triglavski narodni park je sicer član Federacije Europarc skoraj od njenega nastanka (od leta 1996 dalje). Skupaj z Naravnim parkom Julijsko predgorje iz sosednje Italije je prejemnik čezmejnega certifikata Ekoregija Julijske Alpe in Evropske listine za trajnostni turizem.

 

Priložnost za snovanje novih načrtov

 

Tudi letošnje srečanje je bilo zelo pestro, kot je to že v navadi, s številnimi terenskimi ogledi in predavanji ter ogledi dobrih praks. Predstavniki JZ TNP so se ga udeležili skupaj z Italijanskimi kolegi in tako izkoristili preživet skupen čas za razgovore o čezmejnih aktivnostih, ki jih načrtujemo v prihodnjih mesecih.

 

Več o letošnji konferenci lahko preberete tudi na posebni spletni strani Federacije Europarc na tej povezavi