Nazaj na novice

Naravni parki Slovenije na sejmu Narava - zdravje

10.10.2024
Naravni parki Slovenije na sejmu Narava - zdravje
Od danes do 13. oktobra lahko v Ljubljani obiščete stojnico Skupnosti naravnih parkov Slovenije na sejmu Narava - zdravje. Predstavlja se 10 od 18 slovenskih zavarovanih območji narave, ki imajo upravljavca.

Slovenije se že dolgo drži sloves urejene, lepe in z ohranjeno naravo bogate države. Naravni parki oziroma zavarovana območja narave so tisti njeni deli, kjer so naravne vrednote, biotska raznovrstnost in krajinska pestrost še posebej izraziti. To so območja z največjo pestrostjo živih organizmov. Z urejeno parkovno infrastrukturo za obiskovalce in vključevanjem v lokalno ponudbo gostiteljev naravni parki ponujajo številne možnosti za doživetje narave in krajine.

 

Zavarovana območja narave, ki se bodo predstavila na 54. sejmu Narava - zdravje, predstavljajo svojo bogato naravo in kulturno dediščino ter delo upravljavcev zavarovanih območij narave.

 

Na stojnici Ministrstva za naravne vire in prostor se bodo predstavljali sledeči parki:

  • Danes, v četrtek, 10. oktobra: Krajinski park Radensko polje, Kozjanski regijski park, Notranjski regijski park in Triglavski narodni park.
  • V petek, 11. oktobra: Naravni rezervat Škocjanski zatok, Park Škocjanske jame, Krajinski park Strunjan, Krajinski park Logarska dolina in Krajinski park Debeli rtič.
  • V  soboto, 12. oktobra:  Krajinski park Pivška presihajoča jezera in Park Škocjanske jame.
  • V nedeljo, 13. oktobra: Krajinski park Radensko polje in Notranjski regijski park.

 

Upravljavci zavarovanih območij narave so od leta 2011 povezani v Skupnost naravnih parkov Slovenije. Povezujejo nas skupni cilji: ohranjanje narave in kulturne krajine, zagotavljanje ravnovesja z učinkovitim izvajanjem naravovarstvenih ukrepov, ohranjanje kulturnega izročila in ob tem razvoj naravi in ljudem prijaznih dejavnosti v zavarovanih območjih.

 

Več informacij o Skupnosti naravnih parkov Slovenije: https://www.naravniparkislovenije.si/

 

Predstavitvena brošura Naravni parki Slovenije:  https://www.naravniparkislovenije.si/knjiznica/novice/brosura-SNPS.pdf