Nazaj na novice

Kakšna dela potekajo na poti na Slemenovo špico?

18.10.2024
Kakšna dela potekajo na poti na Slemenovo špico?
Na Slemenovi špici, ki je priljubljen cilj pohodnikov in turistov, potekajo dela, ki bodo obiskovalcem zagotovila varnejšo pot, posebni vegetaciji pa boljše razmere za življenje.

Mnogi se v teh dneh podajate v gore, da izkoristite še zadnje jesenske žarke, pred, upamo, dolgo in zasneženo zimo. V tem času so zelo priljubljene ture med zlato obarvane macesne. Mednje sodi tudi pot na Slemenovo špico. O delih na tej poti smo že obveščali preko družbenih omrežij, tokrat pa podrobneje opisujemo še razloge za to.

 

Množičen obisk negativno vpliva na naravo

 

Slemenova špica je zaradi svoje lege izredno priljubljen cilj ne samo med pohodniki, ampak tudi med turisti, ki obisk Vršiča združijo še s kratkim pohodom. Množičen obisk pa seveda prinaša tudi negativen vpliv na naravo. Pojavilo se je ogromno bližnjic in erozijskih jarkov, ki so se z leti močno širili in poglabljali. Erozijo v zadnjih letih pospešujejo obilni in siloviti kratkotrajni nalivi. Prvotna pot je tako postala skoraj neopazna in pohodniki so izbirali različne stezice. Poleg tega, da vse opisano uničuje vegetacijo (evropsko pomembno travišče z volkovji na kisli podlagi), ki je tam nekaj posebnega, je pot postala nevarna in spolzka, sploh za pohodniško manj vešče obiskovalce.

 

Da je to pot treba sanirati, smo se zavedali že nekaj časa, vendar so za to potrebna znatna sredstva. Ta so za tokratno obnovo zagotovljena v okviru projekta Life for Seeds - Ohranjanje prioritetnih travniških habitatnih tipov v Sloveniji z vzpostavitvijo semenske banke in obnovo in situ. Eden od partnerjev projekta, ki ga vodi Društvo za proučevanje in opazovanje ptic Slovenije (DOPPS – BirdLife Slovenia), je namreč tudi Javni zavod Triglavski narodni park. 

 

Kaj obsega sanacija?

 

Sanacija vključuje nadelavo poti na vrh in opustitev dela poti, ki je bil erozijsko najbolj prizadet. Trenutno poteka utrjevanje poti, urejevanje odvodnjavanja in prekrivanje erozijskih žarišč s travno rušo. V naslednjih dveh letih bomo zatravili opuščen del poti, se lotili še spodnjih odsekov in poskrbeli, da bo obisk Slemenove špice lepo in varno doživetje.

 

Vsem obiskovalcem se zahvaljujemo za strpnost in upoštevanje oznak na terenu. S prošnjo po takšnem početju se obračamo tudi na prihodnje obiskovalce Slemenove špice. Vsak korak je pomemben!

 

Bližnjice in erozija. 

 

Erozija. 

 

Bližnjice.

 

Zaprta oziroma opuščena pot.

 

Travišče z navadnim volkom na kisli podlagi. 

 

Utrjena pot.