Novice

06.06.2024

Sprotno spremljanje obiska v Triglavskem narodnem parku

V Javnem zavodu Triglavski narodni park vse bolj sprotno lahko spremljamo obisk na območju parka, vpogled v sveže podatke o obisku oziroma prehodih pa so zdaj obiskovalcem in ostalim na voljo tudi na naši spletni strani.

31.05.2024

Z osrednjega dogodka obeleževanja 100-letnice v Trenti

Varstvo je obstoj, je bilo glavno sporočilo današnje osrednje prireditve obeleževanja 100-letnice podpisa zakupne pogodbe za ustanovitev Alpskega varstvenega parka, predhodnika Triglavskega narodnega parka, v Trenti.

30.05.2024

Dijaki BC Naklo na obisku pri naših strokovnjakih

Danes so naloge upravljanja s Triglavskim narodnim parkom spoznavali dijaki 3. letnika programa naravovarstvo Biotehniškega centra (BC) Naklo. Zaradi neugodne vremenske napovedi so dan namesto na Pokljuki preživeli v Infocentru Triglavska roža na Bledu.

29.05.2024

Nova mobilna razstava o biotski raznovrstnosti na travnikih

Še vedno se spominjamo odprtja sezone na Pocarjevi domačiji, ki smo ga izvedli v soboto, 18. maja, ob svetovnem dnevu muzejev. Tokrat izpostavljamo, da je bila takrat prvič predstavljena tudi nova mobilna razstava o pomenu ohranjanja biotske raznovrstnosti na travnikih.

28.05.2024

Pot pri slapu Peričnik je po končanih delih ponovno odprta

Zaključila so se tudi dela na poti pri slapu Peričnik, tako da je pot ponovno odprta za obiskovalce. Pot je urejena, odvečna lesna masa odstranjena, stopnice in ograje pa so vzpostavljene na novo, kjer je bilo to potrebno.

27.05.2024

Pocarjevo domačijo smo odprli na mednarodni dan muzejev

V soboto, 18. maja, smo odprli letošnjo sezono na Pocarjevi domačiji v Zgornji Radovni, ob tem pa smo obeležili še mednarodni dan muzejev. Zdaj jo obiskujejo predvsem skupine, za obiskovalce pa bo odprta od ob koncih tedna v polenih mesecih.

24.05.2024

Sveže iz tiskarne – nove številke naših časopisov

Zajeten kupček aktualnega čtiva si v teh dneh lahko priskrbite, če boste obiskali katerega od naših informacijskih centrov (ali opravili nekaj klikov). Izšle so nove številke Sveta pod Triglavom, otroškega časopisa, časopisa za obiskovalce in posebnega časopisa ob Mednarodnem festivalu Alpskega cvetja.

23.05.2024

Dela v Pokljuški soteski so zaključena, pot skozi sotesko je odprta

Pot skozi Pokljuško sotesko, ki jo je poškodovala lanska ujma, pomoč pri sanaciji pa je ponudila strokovna ekipa za vzdrževanje poti iz pobratenega Narodnega parka Crater Lake, je ponovno odprta. Dela so se zaključila, ameriški gostje pa se zdaj lotevajo še sanacije Soške poti.

21.05.2024

Nagrade za dobre prakse v območjih Nature 2000 v Sloveniji

Današnji evropski dan Nature 2000 v Sloveniji obeležujemo z odprtjem prijav na slovensko nagrado Natura 2000, ki izpostavlja primere dobrih praks z dolgoročnimi učinki. Prijave mogoče od danes naprej, prvič pa je priložnost tudi za akcije ljubiteljske znanosti.

21.05.2024

Srečanje s strokovnjaki za poti iz pobratenega NP Crater Lake (ZDA)

V Infocentru Triglavska roža Bled je danes potekalo srečanje s člani strokovne ekipe za vzdrževanje poti iz pobratenega Narodnega parka Crater Lake iz Združenih držav Amerike (ZDA), ki sanira pot skozi Pokljuško sotesko in Soško pot v Triglavskem narodnem parku.

17.05.2024

Raziskovali suhozidne gradnje na območju Gorjuš v Bohinju

Prejšnji teden se je zanimivo dogajanje odvijalo na območju Gorjuš v Bohinju. Že četrto leto zapored so potekale večdnevne terenske raziskave suhozidne gradnje v Triglavskem narodnem parku z zelo pesto udeležbo študentov, mentorjev, konservatork in drugih strokovnjakov.

16.05.2024

Strokovnjaki iz ZDA na delu v Pokljuški soteski in na Soški poti

V Triglavskem narodnem parku v teh dneh gostimo strokovno ekipo za vzdrževanje poti iz pobratenega Narodnega parka Crater Lake iz Združenih držav Amerike (ZDA). Njeni člani so se lotili sanacije poti skozi Pokljuško sotesko in Soške poti, ki sta bili poškodovani v lanski ujmah.