Novice

02.07.2024

Uspešno zatiranje invazivnega japonskega dresnika v Bohinju

Na testni točki ob potoku Ribnica v Bohinju uspešno zatiramo invazivno tujerodno rastlinsko vrsto – japonski dresnik. Površino smo pred petimi leti prekrili z industrijskim tekstilom, lani pa odkrili.

01.07.2024

Danes mineva 100 let od ustanovitve Alpskega varstvenega parka

Na današnji dan pred stotimi leti je bil s podpisom pogodbe ustanovljen Alpski varstveni park, prvo zavarovano območje na slovenskem ozemlju, predhodnik Triglavskega narodnega parka.

20.06.2024

Člani Botaničnega društva Slovenije obiskali grbinasti travnik

Na grbinastem travniku v Zgornji Radovni smo gostili člane Botaničnega društva Slovenije. Travnik je svetovna posebnost in letos je zacvetel v vsej svoji lepoti. Izredna pestrost in barvitost je goste navdušila.

18.06.2024

Poziv k odgovornemu obisku Triglavskega narodnega parka in uporabi javnih prevozov

Javni zavod Triglavski narodni park (JZ TNP) letos nadaljuje z usmerjanjem obiska in spodbujanjem uporabe javnih prevozov, ki jih tudi sofinancira. Ob tem opozarja na odgovorno obiskovanje.

14.06.2024

Dve projekciji prvega slovenskega celovečernega filma V kraljestvu Zlatoroga

V okviru slovenskega predsedovanja Alpski konvenciji in obeleževanja 100-letnice ustanovitve Alpskega varstvenega parka sta potekali projekciji filma V kraljestvu Zlatoroga v Tolminu in v Kranjski Gori.

13.06.2024

Novosti za soteskarsko sezono 2024 v soteski Jerečica v občini Bohinj

Javni zavod Triglavski narodni park (JZ TNP) je v sodelovanju z Občino Bohinj, Zavodom RS za varstvo narave in Javnim zavodom Turizem Bohinj pristopil k pripravi strokovnih podlag in režimov za rabo in upravljanje soteske Jerečica.

12.06.2024

O trajnostni gradnji in prenovi na območju Alp v slikah in besedah

V centru TNP Bohinj smo v petek, 7. junija, odprli razstavo natečaja Constructive Alps in se z gosti pogovorili o trajnostni gradnji in prenovi na območju Alpske konvencije. Posebna gosta sta bila zakonca Karničar z nagrajene Šenkove domačije na Zg. Jezerskem.

08.06.2024

Triglavski narodni park pobraten z Narodnim parkom Berchtesgaden

Danes je v Bohinju potekal slavnostni podpis sporazuma o pobratenju Triglavskega narodnega parka in Narodnega parka Berchtesgaden iz Nemčije. Sporazum sta podpisala direktorja obeh upravljavcev parkov – dr. Tit Potočnik in dr. Roland Baier.

06.06.2024

Sprotno spremljanje obiska v Triglavskem narodnem parku

V Javnem zavodu Triglavski narodni park vse bolj sprotno lahko spremljamo obisk na območju parka, vpogled v sveže podatke o obisku oziroma prehodih pa so zdaj obiskovalcem in ostalim na voljo tudi na naši spletni strani.

31.05.2024

Z osrednjega dogodka obeleževanja 100-letnice v Trenti

Varstvo je obstoj, je bilo glavno sporočilo današnje osrednje prireditve obeleževanja 100-letnice podpisa zakupne pogodbe za ustanovitev Alpskega varstvenega parka, predhodnika Triglavskega narodnega parka, v Trenti.

30.05.2024

Dijaki BC Naklo na obisku pri naših strokovnjakih

Danes so naloge upravljanja s Triglavskim narodnim parkom spoznavali dijaki 3. letnika programa naravovarstvo Biotehniškega centra (BC) Naklo. Zaradi neugodne vremenske napovedi so dan namesto na Pokljuki preživeli v Infocentru Triglavska roža na Bledu.

29.05.2024

Nova mobilna razstava o biotski raznovrstnosti na travnikih

Še vedno se spominjamo odprtja sezone na Pocarjevi domačiji, ki smo ga izvedli v soboto, 18. maja, ob svetovnem dnevu muzejev. Tokrat izpostavljamo, da je bila takrat prvič predstavljena tudi nova mobilna razstava o pomenu ohranjanja biotske raznovrstnosti na travnikih.