Novice

04.03.2024

Nabiranje semen za semensko banko v TNP

Priprave na letošnje dejavnosti projekta LIFE FOR SEEDS so v polnem teku. Naša sodelavka je v članku za spletno stran projekta opisala obsežna dela, ki so jih sodelavci projekta in drugi v Triglavskem narodnem parku opravili v lanskem letu.

22.02.2024

Vse bolj pestro obeleževanje 100-letnice

Dogodke, ki obeležujejo 100-letnico podpisa zakupne pogodbe za Alpski varstveni park, predhodnik Triglavskega narodnega parka, poleg našega zavoda pripravljajo številne druge organizacije. Tokrat so jubilej z odprtjem razstave o vodi obeležili v Zeleni hiši v Kobaridu.

19.02.2024

Raziskava o mnenju ljudi o Triglavskem narodnem parku

Univerzi Cambridge in Warvick iz Velike Britanije sta leta 2022 v sodelovanju z različnimi upravljavci evropskih zavarovanih območij izvedli anketo na podlagi strukturiranega vprašalnika, ki so ga izpolnjevali tudi prebivalci Triglavskega narodnega parka in njegovega zaledja.

07.02.2024

Pred slovenskim kulturnim praznikom

Jutri, 8. februarja, praznujemo Prešernov dan oziroma slovenski kulturni praznik. V Javnem zavodu Triglavski narodni park (JZ TNP) prebivalce in obiskovalce vabimo, da vse dni v letu, še posebej pa jutrišnji praznični dan, preživijo kulturno.

02.02.2024

Predloga odredb za soteskanje v javni obravnavi

Predloga odredb za soteskanje v soteskah Fratarica in predelica sta v javni obravnavi. Komentar na predloga odredb je možno oddati do 15. februarja 2024.

11.01.2024

Drsanje na visokogorskih jezerih Triglavskega narodnega parka ni dopustno

Nizke zimske temperature gladino visokogorskih jezer Triglavskega narodnega parka spreminjajo v ledeno skorjo. Opozarjamo, da drsanje na visokogorskih jezerih v edinem narodnem parku ni dopustno.

04.01.2024

O več kot 6.500 let stari jelki iz Čadrga

Več kot 6.500 let stara jelka, ki so jo med obnovo kala v okviru projekta VrH Julijcev našli v Čadrgu, je odkritje, ki je presenetilo tako stroko kot domačine. O njem so tik pred božično – novoletnimi prazniki poročali tudi v časopisu Delo.

21.12.2023

Izšla je nova številka Sveta pod Triglavom

Prebivalce Triglavskega narodnega parka bo v teh dneh v poštnih nabiralnikih razveselila čisto sveža, 32. številka časopisa Svet pod Triglavom, ki obeta veliko zanimivega in poučnega branja. Časopis je na voljo tudi v naših informacijskih centrih in na spletu.

20.12.2023

Poziv k praznikom brez pirotehnike

Ob pripravi na bližajoča se praznovanja tudi letos opozarjamo, da je uporaba pirotehničnih sredstev v naravnem okolju Triglavskega narodnega parka prepovedana, pozivamo pa tudi k neuporabi pirotehnike v naseljih. Naravovarstveni nadzorniki bodo v teh dneh poostrili nadzor.

11.12.2023

Ob mednarodnem dnevu gora o obnavljanju gorskih ekosistemov

Danes obeležujemo mednarodni dan gora. Tema letošnje poslanice Planinske zveze Slovenije (PZS) je obnavljanje gorskih ekosistemov. Gore so cilj številnih obiskovalcev. Z odgovornim odnosom, obzirnim obiskom in ravnanjem lahko vsak od nas pomaga k zmanjševanju pritiskov na naravo v gorskem svetu.

08.12.2023

Film VrH Julijcev na letošnjem Bovec Outdoor Film Festivalu

Naravoslovni izobraževalni film VrH Julijcev si bo konec decembra letos možno ogledati tudi na Bovec Outdoor Film Festivalu, ki bo že šestnajsto leto v Dolino Soče ob zaključku leta postavil na ogled izjemne filme o naravi in različnih adrenalinskih podvigih.

06.12.2023

Izšel je zimski vodnik za obiskovalce

Izšla je zimska številka Vodnika za obiskovalce Biosfernega območja Julijske Alpe. V teh dneh z njim zalagamo naše informacijske centre in druge lokacije, kjer bo na voljo.