Novice

17.11.2023

Bliža se 100-letnica ustanovitve prvega zavarovanega območja – Alpskega varstvenega parka

Leto 2024 bo za Triglavski narodni park, območje Julijskih Alp in slovensko naravovarstvo jubilejno. Vse leto bomo obeleževali 100-letnico podpisa zakupne pogodbe za ustanovitev Alpskega varstvenega parka, predhodnika Triglavskega narodnega parka in prvega zavarovanega območja na slovenskem ozemlju.

06.11.2023

O aktualnih razmerah v Triglavskem narodnem parku na enem mestu

Ker moč narave (poleg drugih dejavnikov) vse pogosteje vpliva tudi na prehodnost parkovnih poti, smo pripravili zavihek, na katerem so na enem mestu zbrana vsa obvestila in opozorila, povezana z aktualnimi razmerami na območju Triglavskega narodnega parka.

24.10.2023

9. forum Ekoregije Julijske Alpe - Listine za trajnostni turizem

V soboto, 21. oktobra, je v Logu pod Mangrtom potekal 9. forum Ekoregije Julijske Alpe – Listine za trajnostni turizem. Predstavniki Triglavskega narodnega parka in italijanskega Naravnega parka Julijsko predgorje so pregledali opravljeno delo in udeležencem med drugim predstavili predvidene dejavnosti v prihodnjem letu.

17.10.2023

Mladi nadzorniki na izletu v neznano

V soboto, 14. oktobra, smo se Mladi nadzorniki odpravili na izlet v neznano. Obiskali smo vrstnike iz Naravnega parka Julijsko Predgorje v Italiji.

13.10.2023

Po novo znanje v Narodni park Visoke Ture

Včeraj smo različne deležnike iz Biosfernega območja Julijske Alpe odpeljali na strokovno ekskurzijo v Narodni park Visoke Ture v sosednjo Avstrijo. Ogledali smo si kar nekaj primerov dobrih praks z različnih področij in stkali še tesnejše medsebojne vezi.

11.10.2023

Ob zaključku soteskarske sezone o izboljšavah za prihodnje leto

Javni zavod Triglavski narodni park (JZ TNP) je včeraj v Logu pod Mangartom organiziral delavnico za celovito upravljanje organiziranega in vodenega soteskanja v soteskah Fratarice in Predelice v Logu pod Mangartom.

09.10.2023

Jesenske aktivnosti projekta Life for Seeds

V septembru smo sodelavci projekta #LIFE FOR SEEDS izkoristili dneve tudi za druženje s projektnimi partnerji.

06.10.2023

Srečanje sodelujočih pri projektu Hiše naših dedov

Eno leto po tem, ko so projekt Hiše naših dedov sodelujoči predstavili javnosti, so se na srečanju v Žirovnici pogovarjali o njegovem nadaljnjem razvoju. Javni zavod Triglavski narodni park (JZ TNP) je v projekt vključen kot upravljalec Pocarjeve domačije v Zgornji Radovni.

05.10.2023

Kandidatura za razglasitev Čezmejnega biosfernega območja Julijske Alpe predana Unescu

V Parizu je ta teden potekala uradna predaja slovensko-italijanske kandidature pri sekretariatu Unescovega programa Človek in biosfera (Man and Biosphere – MAB) za razglasitev Čezmejnega biosfernega območja Julijske Alpe. Gre za predlog združitve obstoječih dveh biosfernih območij – Biosfernega območja Julijske Alpe na slovenski strani in italijanskega Biosfernega območja Julijske Alpe.

01.10.2023

Na Jestivalu v Kobaridu smo obeležili dan Biosfernega območja Julijske Alpe

Včeraj smo na Jestivalu – festivalu okusov in umetnosti v Kobaridu obeležili dan Biosfernega območja Julijske Alpe. Za novega ambasadorja Biosfernega območja Julijske Alpe smo imenovali Martina Šolarja. Ponudnikom izdelkov in storitev, ki spoštujejo tradicijo, varujejo naravo in izkazujejo visoko kakovost, smo podelili certifikate Znak kakovosti Triglavskega narodnega parka. Posebej smo opozorili tudi na letošnjo 20. obletnico razglasitve tega Unescovega biosfernega območja, ki je bilo prvo razglašeno v Sloveniji in je še vedno največje. Dogodek smo pripravili skupaj z Občino Kobarid in Javnim zavodom Turizem dolina Soče.

29.09.2023

Spremljamo stanje devetih izvirov in enega jezera v Triglavskem narodnem parku

Javni zavod Triglavski narodni park tudi letos spremlja stanje devetih izvirov in enega jezera na območju Triglavskega narodnega parka. Vzorčenja potekajo od maja do oktobra.

28.09.2023

Mladi nadzorniki obujajo spomine na Fractalov tabor v Trenti

Učenci, vključeni v program Mladi nadzornik, že nestrpno pričakujejo prvo srečanje v letošnjem šolskem letu. Še vedno pa obujajo spomine na zadnje dneve poletnih počitnic, saj je od 28. do 31. avgusta v Trenti potekal poletni tabor TNP 2023, ki ga je organiziral Javni zavod Triglavski narodni park (JZ TNP) v okviru projekta FRACTAL.