Nazaj na novice

Tudi Triglavski narodni park je bil na olimpijskih igrah v Parizu

23.08.2024
Tudi Triglavski narodni park je bil na olimpijskih igrah v Parizu
Olimpijske igre so mimo, spomin nanje pa še dolgo ne bo zbledel. Enako velja za podobe Triglavskega narodnega parka, ki so jih lahko obiskovalci občudovali v Slovenski hiši v Parizu.

Poleg nepozabnih uspehov naših športnikov na nedavno zaključenih olimpijskih igrah v Parizu so bili zanimivi tudi spremljevalni dogodki. V Slovenski hiši v Parizu, večnamenskem središču za celostno predstavitev Slovenije, se je z besedilom in fotografijami predstavljal tudi Triglavski narodni park.

 

Obiskovalci Slovenske hiše v Parizu so se lahko poučili zgodovini Triglavskega narodnega parka in uživali ob ogledu fotografij z razstave Večna sprememba, ujeta v fotografski objektiv, so nam sporočili z vladnega urada za komuniciranje in dodali nekaj fotografij.

 

Kot so zapisali v Olimpijskem komiteju Slovenije, so sicer v Slovenski hiši v času olimpijskih iger v Parizu potekala druženja s slovenskimi prejemniki medalj, državniška srečanja, delovala je kot stičišče športnih funkcionarjev. Hiša je gostila tudi številne dogodke, kot so turistični kongres, znanstveni forum, trajnostna konferenca, kulturne delavnice in nastopi.

 

Celotna razstava, del katere je bil predstavljen med olimpijskimi igrami v Parizu, je sestavljena iz 39 črno-belih fotografij poeta gorske fotografije Jaka Čopa in iz enakega števila sodobnih barvnih fotografij istih motivov. Z njo je Triglavski narodni park v letu 2021 obeležil svojo 40. obletnico Zakona o Triglavskem narodnem parku in 60. obletnico prvega zavarovanja dela območja Julijskih Alp kot narodni park. Čopove fotografije sicer hrani Slovenski planinski muzej, ki deluje pod okriljem Gornjesavskega muzeja Jesenice.

 

Fotografije: Urad vlade za komuniciranje