Nazaj na novice

S konference o obiskovanju narave v Nemčiji

12.09.2024
S konference o obiskovanju narave v Nemčiji
Izmenjava izkušenj in dobrih praks je za zavarovana območja zelo pomembna. Zato sta dva naša sodelavca sodelovala na konferenci o spremljanju in usmerjanju obiska v Nemčiji.

12. konferenca MMV – »Monitoring and Management of Visitors in Recreational and Protected Areas« - je letos potekala v Nemčiji, v predmestju Hamburga, blizu mesta Schneverdingen, ob naravnem parku Lünerburger Heide, v Campu Reinsehlen. Konferenca predstavlja platformo za predstavitev raziskav in izmenjavo novega znanja ter izkušenj in rešitev, povezanih s spremljanjem in upravljanjem obiskovalcev v naravnih parkih, zavarovanih območjih in drugih območjih varovane narave.

 

Izjemno pester program, na njem tudi predstavitev Javnega zavoda Triglavski narodni park

 

Konferenca zajema širok spekter tem s področja rekreacije in turizma v naravi ter upravljanja varovanih območij v smislu usmerjanja obiskovanja. Poudarek je na politikah, problemih, praksah in inovativnih rešitvah, teme pa so pomembne tako za upravljavce kot raziskovalce. Letošnje konference se je udeležilo okoli 200 udeležencev iz več kot 35 držav.

 

Program konference je bil izjemno bogat, saj je obsegal okoli 160 predstavitev v štirih dvoranah. S predstavitvijo in strokovnim člankom, ki je objavljen tudi v knjigi z gradivi s konference, je Javni zavod Triglavski narodni park (avtorji članka so Katja Gregorič in Aleš Zdešar iz JZ TNP in Jana Laganis iz Zavoda RS za varstvo narave) sodeloval tudi letos (v letu 2022 je bil predstavljen razvoj metodologije nosilnih zmogljivosti za obiskovanje naravnih vrednot na primeru soteske Vintgar), in sicer s predstavitvijo izkušnje vzpostavljanja omejitve in ureditve izvajanja soteskanja v Fratarici in Predelci v Logu pod Mangrtom. Predstavitev je potekala v okviru tematike z naslovom Koliko je preveč? Nosilne zmogljivosti in raba območij narave. Sicer pa so poleg predavanj potekale še druge zanimive dejavnosti, kot so strokovne ekskurzije in pogovori ob razstavljenih plakatih.  

 

Pomembna spoznanja s konference

 

»Med pomembnejšimi spoznanji letošnje konference je dejstvo, da veliko upravljavcev varovanih območij zaposljuje kadre družboslovnih smeri, socialnih veščin, ki so poleg temeljnih ved na področju naravovarstva ključne za potrebe razumevanja kako se obiskovalci obnašajo, kaj potrebujejo, kako komunicirati, se usklajevati, ... Upam, da preskok naredimo tudi v Sloveniji,« je po konferenci v svojih razmišljanjih zapisal naš sodelavec Aleš Zdešar.

 

Besedilo je povzeto po različnih zapisih našega sodelavca Aleša Zdešarja, ki je hkrati tudi avtor objavljenih fotografij.