Obvestila

 • 28.11.2022
 • 24.11.2022

  O mitih in legendah v Triglavskem narodnem parku

  Obveščamo

  V alpskem svetu, v katerem je življenje lepo, a težje kot v ravnini, je veliko mitov in legend. V oddaji Kdo smo? na radiu ARS sta jih predstavili naši sodelavki Tina Komac in Ana Marija Kunstelj.

 • 21.11.2022

  Kako se v TNP lotiti posega v prostor, na primer gradnje objekta ali urejanja zemljišča?

  Obveščamo

  Povsod v Sloveniji je pred gradnjo objektov in drugimi posegi v prostor treba pridobiti ustrezna soglasja, mnenja in upravna dovoljenja. V Triglavskem narodnem parku pa je gradnja določenih vrst objektov in posegov prepovedana ali omejena, vendar le tistih, ki bi lahko ogrozili cilje ohranjanja narave in varstva kulturne dediščine. Kako se torej sploh lotiti gradnje ali oziroma posegov v prostor in na kaj paziti?

 • 18.11.2022
 • 16.11.2022

  Med gamsovim prskom samci poskrbijo za ustrezen telesni vonj

  Obveščamo

  V tem času poteka intenzivno obdobje parjenja pri gamsih, imenovano gamsov prsk. Tako samce kot samice pogosteje lahko opazimo med preganjanjem po terenu, samci so tudi bolj radovedni in se včasih približajo človeku, še posebej, če je ta v temnih oblačilih. Poskrbijo pa tudi za svoj ustrezno močan telesni vonj.

 • 14.11.2022

  Strokovna ekskurzija JZ TNP v Rezijo in NP Julijsko predgorje

  Obveščamo

  Javni zavod Triglavski narodni park (JZ TNP) z Naravnim parkom (NP) Julijsko predgorje vežejo posebne vezi, ki segajo daleč v preteklost. Skupaj snujemo tudi načrte za prihodnost in uresničujemo skupne cilje. Da bi spoznali kraje, ljudi in vsebine našega sodelovanja, smo se zaposleni v JZ TNP v petek, 11. 11. 2022, odpravili na strokovno ekskurzijo v Rezijo in v NP Julijsko predgorje.

 • 10.11.2022

  STO je v partnerstvu z Julijskimi Alpami na WTM London predstavila omejeno izdajo novih NFT žetonov

  Obveščamo

  Slovenska turistična organizacija (STO) je v partnerstvu z Julijskimi Alpami na turistični borzi WTM London predstavila omejeno izdajo novih NFT žetonov. Kot edinstven digitalni spominek so ga prejeli izbrani novinarji, ki so se včeraj udeležili novinarskih konferenc na predstavitvenem prostoru slovenskega turizma. NFT žeton je tudi vstopnica na enkraten dogodek Vrhunska senzorična pustolovščina v Julijskih Alpah, ki bo potekal maja naslednje leto v Sloveniji in ki bo gostom omogočil pristno občutenje narave.
 • 09.11.2022

  Triglavski narodni park skupaj z Julijskimi Alpami na turistični borzi v Londonu

  Obveščamo

  V Londonu v teh dneh poteka eno najpomembnejši srečanj turističnega sektorja, WTM London oziroma londonska turistična borza. V okviru Slovenske turistične organizacije (STO) se predstavlja 24 slovenskih združenj, destinacij, podjetij in znamenitosti. Partner predstavitve slovenskega turizma s poudarkom na aktivnostih v naravi so Julijske Alpe, pomemben del katerih je tudi Triglavski narodni park. Julijske Alpe se predstavljajo s sloganom »Naš dom. Naše vrednote. Dobrodošli. (Our home. Our values. Welcome.)«, s čimer se poudarja pomen odgovornega, spoštljivega, vključujočega, trajnostnega turizma, ki lahko ustvari večjo vrednost za vse.

 • 09.11.2022
 • 08.11.2022

  Projekt DINALPCONNECT: Stroka prepoznava alpskega kozoroga (Capra ibex) za domorodno vrsto v Sloveniji

  Obveščamo

  Na podlagi novih dognanj morfološko genetskih raziskav vzorcev starodavnih ostankov alpskega kozoroga (Capra ibex), organizatorji strokovnega posveta ˝Alpski kozorog v Sloveniji včeraj, danes, jutri˝ predlagamo, da se vrsto obravnava kot domorodno v Sloveniji.