Obvestila

 • 31.05.2023

  11. MEDNARODNA VOJAŠKA VAJA JADRANSKI UDAR 2023 TUDI NA OBMOČJU TRIGLAVSKEGA NARODNEGA PARKA

  Obveščamo

  Od 29. maja do 9. junija v Republiki Sloveniji poteka 11. mednarodna vojaška vaja Jadranski udar 2023 (angl. Adriatic Strike), na kateri Slovenska vojska v sodelovanju z zavezniškimi in partnerskimi državami ter ob podpori vojaškega letalstva izvaja usposabljanje kontrolorjev združenih ognjev. Kot so sporočili s Slovenske vojske, bo vaja potekala tudi na območju Triglavskega narodnega parka.

 • 30.05.2023

  Na obisku delegacija iz Makedonije

  Obveščamo

  Na upravi Javnega zavoda Triglavski narodni park (JZ TNP) nas je prejšnji teden obiskala delegacija iz Makedonije v spremstvu predstavnikov Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS). Pozdravil jih je direktor JZ TNP dr. Tit Potočnik, potem pa so se z našim sodelavcem odpravili še na teren.

 • 29.05.2023
 • 26.05.2023

  V gorah so razmere še vedno zimske

  Obveščamo

  Obiskovalce gora opozarjamo, da so razmere v visokogorju kljub poletnim temperaturam v nižinah še vedno povsem zimske. 

 • 25.05.2023

  Na letošnjih Belarjevih dnevih v Trenti kar okoli 800 otrok

  Obveščamo

  Javni zavod Triglavski narodni park (JZ TNP) je včeraj, 24., in danes, 25. maja, v Trenti pripravil tradicionalne Belarjeve dneve, ki so letos že 23. po vrsti. Poimenovani so po naravoslovcu, seizmologu in pobudniku ustanovitve Triglavskega narodnega parka Albinu Belarju. Namenjeni so petošolcem osnovnih in podružničnih šol Biosfernega območja Julijske Alpe ter skupinam otrok iz narodnih in naravnih parkov sosednjih držav. V dveh dneh se bo po Soški poti sprehodilo okoli 800 otrok. S tem dogodkom smo med drugim obeležili tudi evropski dan parkov. 

 • 25.05.2023
 • 23.05.2023

  JZ TNP v novi številki Planinskega vestnika o sodobnem načinu obiskovanja narave in gora

  Obveščamo

  »Sodobno v naravo, v gore« je naslov članka v najnovejši številki Planinskega vestnika, ki sta ga napisali sodelavki Javnega zavoda Triglavski narodni park Majda Odar, vodja informacijsko izobraževalne službe, in Sara Rendulič, ki v JZ TNP opravlja študentsko delo.

 • 22.05.2023

  Triglavski narodni park in Narodni park Kratersko jezero iz ZDA bosta tesno sodelovala tudi v prihodnje

  Obveščamo

  Direktor Javnega zavoda Triglavski narodni park (JZ TNP) dr. Tit Poročnik in direktor Narodnega parka Kratersko jezero iz Združenih držav Amerike (ZDA) Craig W. Ackerman sta danes, ob mednarodnem dnevu biotske raznovrstnosti, v Infocentru TNP Bohinj v Stari Fužini podpisala podaljšanje sporazuma o sodelovanju med obema parkoma, ki sta pobratena od leta 2017. Na slovesnem dogodku so poleg predstavnikov obeh parkov sodelovali še: Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji, botanična umetnica Anne Blackwell Thompson iz ZDA, ki je v Slovenijo prišla v okviru programa Art In Embassies, Osnovna šola dr. Janeza Mencingerja Bohinjska Bistrica in slovensko predsedstvo Alpski konvenciji, ki ga izvaja Ministrstvo za naravne vire in prostor.

 • 19.05.2023

  Kaj delamo dobrega za naravo? Obnavljamo kale na planinah Triglavskega narodnega parka

  Obveščamo

  Ob evropskem dnevu Nature 2000 v projektu VrH Julijcev predstavljamo, kako poteka obnova kala na visokogorski planini. Letos spomladi smo obnovili že tri kale, med njimi tudi kal na planini Podkuk, ki leži na primorski strani Triglavskega narodnega parka. Kali na gorskih pašnikih in planinah so ključni življenjski prostor zavarovanih in redkih dvoživk, kot sta veliki pupek in hribski urh. Z njihovo obnovo zagotavljamo večjo stalnost površinske vode na planinah  za izboljšanje življenjskega prostora dvoživk in za napajanje živine.

 • 19.05.2023

  Svetovni dan čebel v slovenskih Unesco biosfernih območjih: poklon izjemnim čebelarjem, čebelarski tradiciji in inovacijam

  Obveščamo

  Štiri Unesco biosferna območja v Sloveniji, ki smo si za svoj simbol izbrala čebelnjak in čebele, prepoznavamo čebelarstvo in skrb za opraševalce kot enega najlepših primerov partnerskega sodelovanja med človekom in naravo. Posebej to velja v Sloveniji, ki ima v svetovnem merilu edinstveno, pionirsko vlogo v razvoju sodobnega čebelarstva. Zato je jutrišnji dan, ko obeležujemo svetovni dan čebel, še posebej pomemben.