Obvestila

 • 24.03.2023

  Delavnica peke kruha v Centru TNP Bohinj z gorjanskim županom Petrom Torkarjem

  Obveščamo

  V torek, 14. marca, v kuhinji Centra Triglavskega narodnega parka Bohinj v Stari Fužini potekalo neformalno druženje ob peki kruha pod vodstvom župana občine Gorje Petra Torkarja. Z udeleženci je delil veščine, ki se jih je naučil od svoje babice, nekatere trike pa je v peko kruha vpeljal sam na podlagi svojih izkušenj.

 • 23.03.2023

  Skrb za dvoživke med obnovo kala na planini Podkuk

  Obveščamo

  Po zaključku obnove dveh kalov v Čadrgu se dela nadaljujejo na planini Podkuk. Ker so se dvoživke že prebudile, smo zanje v območju del izvedli varovalne ukrepe. V času obnove smo dvoživkam omejili dostop do kala. Tiste, ki so že v kalu, smo pred pričetkom del izlovili, prenesli na varno in jih bomo po končanih delih vrnili v obnovljen kal. S tem bomo pomembno prispevali k dolgoročnemu izboljšanju življenjskih pogojev za dvoživke.

 • 23.03.2023

  Začela so se spletna srečanja z deležniki za razglasitev Čezmejnega biosfernega območja Julijske Alpe

  Obveščamo

  Šest tematskih spletnih srečanj za odločanje o trajnostni prihodnosti Julijskih Alp se bo zvrstilo v okviru priprav na kandidaturo za Čezmejno biosferno območje Julijske Alpe v programu UNESCO MAB. Kandidaturo pripravljata Javni zavod Triglavski narodni park in Naravni park Julijsko predgorje, upravljalca  slovenskega in italijanskega Biosfernega območja Julijske Alpe. Prvo spletno srečanje je potekalo ta teden (20. marca 2023), posvečeno je bilo kmetijstvu in gozdarstvu. Naslednje srečanje sledi v petek, 24. marca, ko bodo pogovori posvečeni univerzitetnim in raziskovalnim skupinam, 28. marca  se bodo virtualno sestali predstavniki turizma in aktivnosti na prostem; kulturna in tradicionalna društva bodo na sporedu 3. aprila, mladi 14. aprila ter šola in izobraževanje na obeh straneh Alp 19. aprila. 

 • 22.03.2023

  Ob letošnjem svetovnem dnevu voda o nujnosti odgovornega ravnanja z vodo

  Obveščamo

  Letošnji svetovni dan voda, ki ga obeležujemo danes, nosi slogan »Pospeši spremembo.« V ospredju je zavedanje o pomembnosti vode za posamezne ekosisteme ter o nujnosti odgovornega ravnanja z njenimi zalogami. V Javnem zavodu Triglavski narodni park (JZ TNP) ob tem med drugim opozarjamo, da je gorski svet Triglavskega narodnega parka  rezervoar pitne vode za tisoče in tisoče prebivalcev Slovenije. Tudi zato je odgovorno obiskovanje parka ter seveda življenje in delovanje v njem zelo pomembno.

 • 21.03.2023

  Ob mednarodnem dnevu gozdov o gozdovih v Triglavskem narodnem parku

  Obveščamo

  Pomen gozdov sega na številna področja, zato ni čudno, da so oči javnosti v zadnjem času uprte v upravljanje z gozdovi na različnih delih naše države, tudi na območju Triglavskega narodnega parka. Gozd pokriva dve tretjini površine parka in nudi življenjski prostor številnim živalim in rastlinam. Zato ob mednarodnem dnevu gozdov objavljamo osnovne informacije o gozdovih v Triglavskem narodnem parku in o tem, kje in na kakšen način poteka upravljanje z gozdom v edinem narodnem parku v Sloveniji. 

 • 16.03.2023
 • 14.03.2023

  Uvodni sestanek pred praznovanjem 100-letnice podpisa zakupne pogodbe za ustanovitev Alpskega varstvenega parka, predhodnika Triglavskega narodnega parka

  Obveščamo

  Leto 2024 bo za Triglavski narodni park, območje Julijskih Alp in slovensko naravovarstvo jubilejno. 100-letnica podpisa zakupne pogodbe za ustanovitev Alpskega varstvenega parka, predhodnika Triglavskega narodnega parka, je pomemben mejnik v zgodovini razvoja naravovarstva in prizadevanj za zavarovanje dela Julijskih Alp v obliki edinega narodnega parka v Sloveniji. Včeraj smo na uvodnem delovnem sestanku obeleževanje tega pomembnega jubileja predstavili pomembnim deležnikom in jih povabili k snovanju skupnih akcij, komunikacije, dogodkov,… v prihodnem letu. 

 • 13.03.2023

  Na poslovni borzi ITB Berlin

  Obveščamo

  V nemški prestolnici je potekala ena od najpomembnejših svetovnih turističnih borz, ITB Berlin. Novost v predstavitvi slovenskega turizma so bili t. i. »Travel Talks«, pogovori, osredotočeni na temo športnega in kulturnega turizma. Gostje so bili ugledni tuji in slovenski medijski in turistični strokovnjaki, med njimi tudi direktor Javnega zavoda Triglavski narodni park dr. Tit Potočnik.

 • 10.03.2023

  Po 9. seji sveta Javnega zavoda Triglavski narodni park

  Obveščamo

  Na Bledu je danes potekala 9. seja sveta Javnega zavoda Triglavski narodni park. Svetniki so med drugim potrdili Program dela in finančni načrt Javnega zavoda Triglavski narodni park za leto 2023, nadaljevali so razpravo z januarske seje zavoda o velikih zvereh v Triglavskem narodnem parku, se seznanili z izvedeno sejo strokovnega sveta Javnega zavoda Triglavski narodni park in potrdili dva nova predstavnika občin v svetu zavoda.

 • 09.03.2023

  Vabilo na spletna srečanja »Čezmejno Biosferno območje Julijske Alpe – vključevanje deležnikov«

  Obveščamo

  Triglavski narodni park in Naravni park Julijsko predgorje, upravljavca Biosfernega območja Julijske Alpe v Sloveniji in Italiji, vabita na spletna srečanja z različnimi deležniki. Zvrstila se bodo se bodo marca in aprila. So del postopka za pripravo kandidature za Čezmejno Biosferno območje Julijske Alpe, ki jo bosta zavarovani območji dokončali do septembra 2023.