Novice

05.03.2024

Razpis za kmetijstvo in podeželje na območju TNP 2024

Javni zavod Triglavski narodni park je 4. 3. 2024 na svoji spletni strani objavil Javni razpis za dodeljevanje pomoči za ohranjanje in razvoj kmetijstva ter podeželja na območju Triglavskega narodnega parka v letu 2024.

04.03.2024

Nabiranje semen za semensko banko v TNP

Priprave na letošnje dejavnosti projekta LIFE FOR SEEDS so v polnem teku. Naša sodelavka je v članku za spletno stran projekta opisala obsežna dela, ki so jih sodelavci projekta in drugi v Triglavskem narodnem parku opravili v lanskem letu.

01.03.2024

Predstavili rezultate projekta LIFE Lynx

V Infocentru Triglavska roža na Bledu je včeraj potekala predstavitev rezultatov projekta LIFE Lynx, ki se zaključuje. Skrb za rise se bo kljub temu nadaljevala, med drugim tudi v okviru novega projekta, imenovanega ExtremePredator.

21.02.2024

Mladi nadzorniki na zimskem pohodu

Tudi letos nadaljujemo s pestrim programom Mladi nadzornik, ki poteka pod okriljem Europarcovega programa Junior Ranger. Otroci so se pod vodstvom naših sodelavcev prejšnji teden med drugim naužili lepih razgledov z Vogarja, starejši od 11 let pa so se družili tudi v kinu.

19.02.2024

Raziskava o mnenju ljudi o Triglavskem narodnem parku

Univerzi Cambridge in Warvick iz Velike Britanije sta leta 2022 v sodelovanju z različnimi upravljavci evropskih zavarovanih območij izvedli anketo na podlagi strukturiranega vprašalnika, ki so ga izpolnjevali tudi prebivalci Triglavskega narodnega parka in njegovega zaledja.

16.02.2024

Naravovarstveni nadzorniki izpopolnjevali znanje prve pomoči

Delo naravovarstvenih nadzornikov Triglavskega narodnega parka je zelo raznoliko in zahtevno, zato morajo svoja znanja in veščine pogosto uriti. Tokratno izobraževanje je bilo namenjeno obnavljanju znanja prve pomoči.

14.02.2024

Z mednarodnega dogodka ob 100-letnici v Bohinju

Na mednarodnem dogodku, ki je danes potekal v Stari Fužini v Bohinju, smo opozorili na varen in odgovoren obisk Triglavskega narodnega parka in na njegovo zgodovino ter podpisali pismo o nameri o pobratenju z narodnim parkom Valley of Flowers iz Indije.

07.02.2024

Pred slovenskim kulturnim praznikom

Jutri, 8. februarja, praznujemo Prešernov dan oziroma slovenski kulturni praznik. V Javnem zavodu Triglavski narodni park (JZ TNP) prebivalce in obiskovalce vabimo, da vse dni v letu, še posebej pa jutrišnji praznični dan, preživijo kulturno.

02.02.2024

Kaj so povedali udeleženci foruma?

Na 4. forumu zainteresirane javnosti Triglavskega narodnega parka, ki je potekal v sredo, 24. januarja 2024, je več kot 70 udeležencev podalo različna mnenja, stališča, vprašanja in pobude.

01.02.2024

Pred letošnjim svetovnim dnevom mokrišč

Vsako leto 2. februarja obeležujemo svetovni dan mokrišč. Letošnja tema je Življenjska povezanost mokrišč in ljudi. Zdrava mokrišča, med katere sodijo na primer tudi visoka barja v Triglavskem narodnem parku, so med drugim pomembna tudi za blaginjo ljudi.

26.01.2024

Posebna poštna znamka, razglednica in razstava ob 100-letnici prvega zavarovanega območja

Na uvodnem dogodku ob 100-letnici ustanovitve prvega zavarovanega območja na slovenskem ozemlju je danes na Bledu v Infocentru Triglavska roža potekala predstavitev priložnostne znamke Pošte Slovenije, jubilejne razglednice in odprtje razstave znamk in razglednic.

24.01.2024

Forum: Po čem si želimo, da bodo Triglavski narodni park prepoznali čez naslednjih 100 let?

Javni zavod Triglavski narodni park (JZ TNP) je v začetku jubilejnega leta sklical forum zainteresirane javnosti, ki se ga je udeležilo nekaj več kot 70 predstavnikov prebivalcev in vseh, ki delujejo na zavarovanem območju.